Βιογραφία | Μελίνα Ασλανίδου

Aug 28, 2018 No Comments by

παραδοσιακή μουσική της Θράκης.

Στη διάρκεια των μαθητικών της χρόνων συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση χορωδιών και θεατρικών παραστάσεων

Σε ηλικία δεκαοχτώ ετών πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη για σπουδές, ενώ λίγο μετά ξεκινά να τραγουδάει στα μουσικά φοιτητικά στέκια.

Το 1996 γνωρίζει τον Χρήστο Μητρέντζη και ένα χρόνο μετά συνεργάζεται μαζί του στη μουσική σκηνή “Κεπέγκια”.

Το 1998 συνεχίζουν την ίδια συνεργασία στο “Πέτρινο” του Μύλου, ενώ το 1999 στην παρέα μπαίνει ο Φώτης Θεοδωρίδης και ο Γιάννης Κίρμος. Την ίδια χρονιά συμμετέχουν στο WOMAD FESTIVAL του Βερολίνου ως εκπρόσωποι της Ελληνικής Μουσικής.
Το 2000 η Μελίνα, ο Φώτης και ο Γιάννης δημιουργούν το συγκρότημα “Εμπρός Εμείς” και συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους στον ίδιο χώρο.

2001, η χρονιά σταθμός! Δημιουργούνται οι “Απέναντι” και κυκλοφορούν το cd single “Το παρελθόν θυμήθηκα” με το τραγούδι “Τι σου ‘κανα και πίνεις” του Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, που γνωρίζει μοναδική επιτυχία. Αυτή είναι η πρώτη επαφή της Μελίνας με τη δισκογραφία. Παράλληλα πραγματοποιούν ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και την Κύπρο.

Το 2002 η Μελίνα αποχωρεί από το γκρουπ και κατηφορίζει στην Αθήνα. Τον ίδιο χειμώνα ο Γιώργος Νταλάρας της προτείνει συνεργασία και εμφανίζονται μαζί στο “Ζυγό”. Το καλοκαίρι πραγματοποιεί στο πλάϊ του συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βερολίνο και Βουδαπέστη). Επίσης συμμετέχει στο αφιέρωμα για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο που διοργανώνεται στις Πρέσπες.
Παράλληλα, συμμετέχει στη δισκογραφική δουλειά των Νίκου Αντύπα, Γιάννη Σπάθα και Λίνας Νικολακοπούλου «Οπωσδήποτε Παράθυρο» με το τραγούδι «Ναι θα πω».

Απρίλιος 2003. Κυκλοφορεί η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά της Μελίνας, με τίτλο “Το Πέρασμα”. Τους στίχους έγραψαν η Σμαρώ Παπαδοπούλου, η Λίνα Δημοπούλου, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Σωτήρης Βώπης και η Φωτεινή Λαμπρίδη, ενώ τη μουσική υπογράφουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Τάκης Μπουρμάς και ο Θοδωρής Παπαδόπουλος. Η ενορχήστρωση ανήκει στον Τάκη Μπουρμά. Την παραγωγή ανέλαβε ο Γιώργος Κυβέλος.
Στο album περιλαμβάνεται επίσης μία διασκευή του Σερβοβόσνιου τραγουδοποιού Sabah Bajramovic σε στίχους της Λίνας Δημοπούλου.
Καλοκαίρι 2003 Συνεργάζεται με τη Δήμητρα Γαλάνη με την οποία πραγματοποιεί σειρά συναυλιών σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας.
Αργότερα, στο τέλος του ίδιου χρόνου συμμετέχει στη δισκογραφική δουλειά του Νίκου Πορτοκάλογλου «Η Δίψα».
Η Μελίνα Ασλανίδου πραγματοποιεί τις πρώτες της προσωπικές εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καθώς και στην Αθήνα (GAGARIN 205), δίνοντας έμφαση στα τραγούδια από το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ με τίτλο “Το Πέρασμα”. πλαισιωμένη από εκλεκτούς συνεργάτες. Μαζί της σε αυτές τις εμφανίσεις και ο Τάκης Μπουρμάς. Ο συνθέτης που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε σημαντικά τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου, όπως το “Μη γυρίσεις” και το “Θάρθω να σε βρω”, καθώς και στο πρώτο προσωπικό δίσκο της.
Τον χειμώνα του 2004 πραγματοποιεί εμφανίσεις στο πλευρό της Ελευθερίας Αρβανιτάκη μαζί με τον Ισαΐα Ματιάμπα ενώ η συνεργασία τους συνεχίζεται και το καλοκαίρι με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
Στα τέλη της ίδιας χρονιάς συνεργάζεται με τον Γιάννη Κότσιρα, το Μ. Φάμελλο και τη Ραλλία Χρηστίδου, στο FIX της Θεσσαλονίκης και στον ΚΕΡΑΜΕΙΚΟ στην Αθήνα. Μαζί τους, το καλοκαίρι του 2005 δίνει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το καλοκαίρι του 2005, δύο χρόνια μετά το ντεμπούτο album της, “Το Πέρασμα”, η Μελίνα Ασλανίδου επιστρέφει με το cd single “3 ευχές”, τρία τραγούδια του Αντώνη Βαρδή με στίχους της Βίκυς Γεροθόδωρου. (“Συνθήματα”, “Αόρατη Πληγή” και “Το Λάθος”).

Σεπτέμβριος 2005. Κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό της album με τίτλο “Παιχνίδι είναι” και η Μελίνα Ασλανίδου δίνει τον ορισμό της σύγχρονης ερμηνεύτριας που έχει βαθιές ρίζες στο λαϊκό τραγούδι αλλά αφομοιώνει με τον πιο προσωπικό τρόπο τα σημεία των καιρών.

Και σε αυτό την στηρίζουν δημιουργικά ο Αντώνης Βαρδής και ο Στέφανος Κορκολής που έχουν γράψει τη μουσική για τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου. Τους στίχους έχουν γράψει οι Βίκυ Γεροθόδωρου, Βασίλης Γιαννόπουλος, Νίκος Μωραϊτης, Ρεβέκκα Ρούσση, Βαγγέλης Κωνσταντινίδης, Πάνος Φαλάρας και Γιάννης Γούνας.

Τον χειμώνα του 2005 συνεργάζεται με τον Ορφέα Περίδη σε μια σειρά παραστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, ενώ παράλληλα ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για συναυλίες σε μουσικές σκηνές.
Ο χειμώνας του 2006 τη βρίσκει πλάϊ στον Δημήτρη Μητροπάνο, την Γλυκερία και τον Στέλιο Διονυσίου για λίγες παραστάσεις στην Αθήνα.

Λίγους μήνες αργότερα τη βρίσκουμε σ’ ένα δικό της πρόγραμμα στο Μετρό όπου παρουσιάζει αγαπημένα λαϊκά τραγούδια μαζί με τρεις σημαντικούς μουσικούς, τον Μανώλη Καραντίνη, τον Γιάννη Παπαζαχαριάκη και τον Ντάσο Κούρτι.
Την άνοιξη του 2007 μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μιχάλη Τζουγανάκη πραγματοποιούν περιοδεία σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Την ίδια περίοδο κυκλοφορεί το cd single «Ψηλά τακούνια» με τρία τραγούδια σε στίχους Sunny Μπαλτζή και μουσική Sunny Μπαλτζή και Ποίμη Πέτρου.

Το καλοκαίρι του 2007 μαζί με τον Κώστα Μακεδόνα πραγματοποιούν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, ενώ το χειμώνα του 2007 συνεργάζεται με τον Μάνο Πυροβολάκη και τον Γιώργο Καραδήμο σε μία μουσική παράσταση με τίτλο «ένα μύθο θα σας πω».
Ο Φλεβάρης 2008 τη βρίσκει παρέα με τη Ραλλία Χριστίδου στον Σταυρό του Νότου Απέναντι σε μία ξεχωριστή μουσική παράσταση με τίτλο «Are u σικ enough», ενώ η συνεργασία τους συνεχίζεται και το καλοκαίρι με περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Τον χειμώνα του 2008 μετά την επιτυχία των περσινών εμφανίσεων τους με τη Ραλλια Χρηστίδου επιστρέφουν και πάλι στη σκηνή του Σταυρού του Νότου, Απέναντι.

Δεκέμβριος 2008.Κυκλοφορεί ένα best of album «Στο Δρόμο». Οι καλύτερες στιγμές της από το εντυπωσιακό της ξεκίνημα με τους «Απέναντι» (Τι σου ‘κανα και πίνεις, Το παρελθόν θυμήθηκα κ.α.) καθώς και από τα solo album της (Πάει καιρός, Το τσιγάρο βαρύ, Ψηλά τακούνια, Αόρατη πληγή κ.α.).Περιέχει επίσης 3 νέα, ακυκλοφόρητα, τραγούδια: το «Πόσο πόσο» σε μουσική του Zeliko Joksimovic και στίχους του Νίκου Μωραΐτη, καθώς και δυο εξαιρετικές εκτελέσεις στο «Ενα χειμωνιάτικο πρωί» της Ελένης Βιτάλη και την «Πριγκηπέσα» του Σωκράτη Μάλαμα.

Καλοκαιρι 2009.Συνεργάζεται με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και πραγματοποιούν συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Τον Δεκέμβριος του 2009 μαζί με την Γλυκερία, τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Κ.Καραφώτη πραγματοποιούν μια σειρά παραστάσεων στο Πλατό στην Αθήνα.

Το 2012 η Μελίνα Ασλανίδου κυκλοφορεί από τη Heaven Music το νέο της album μετά από τέσσερα χρόνια με τον τίτλο “Δεν έχω διεύθυνση”. Ξεχωρίζει το ομότιτλο τραγούδι που υπογράφει ο Γιώργος Παπαδόπουλος και ο Κυριάκος Ντούμος.

Στο ίδιο album συμπεριλαμβάνονται τραγούδια – συνεργασίες με το Μάνο Πυροβολάκη, τους Onirama, τον Αντώνη Βαρδή και τη Γλυκερία.

Το 2014 κυκλοφόρησε ο τέταρτος ολοκληρωμένος προσωπικός δίσκος της με τον τίτλο “Μελίνα”. Μελίνα είναι το όνομα της τραγουδίστριας, ενώ το άλμπουμ περιέχει και ομώνυμο τραγούδι. Σύμφωνα με σχόλιο της ίδιας της τραγουδίστριας στην επίσημη σελίδα της στο facebook, το τραγούδι αυτό είχε γραφτεί για να ερμηνευθεί από την ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη, ενώ ο στίχος “Δε σε φοβάμαι κι ας μου λες κρατάω μαχαίρι” αναφέρεται στη θρυλική σκηνή της ταινίας Στέλλα (ταινία), στην οποία ο Γιώργος Φούντας της λέει: Στέλλα, φύγε! Κρατάω μαχαίρι!

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το 2014 και το 2015 γνωρίσαμε τη Μελίνα Ασλανίδου και ως coach του πολύ δημοφιλούς τηλεοπτικού show “The Voice”. Ο χαρακτήρας της ξεχώρισε και μέσω του παιχνιδιού έγινε ακόμη πιο αγαπητή στο κοινό.

Το Σεπτέμβριο του 2015 η Μελίνα Ασλανίδου έντυσε με τη φωνή της το soundtrack της ομότιτλης σειράς του Star Channel “9 μήνες”.

Στις 28 Νοέμβρη του 2015 η Μελίνα Ασλανίδου ξεκίνησε εμφανίσεις στην Ιερά Οδό στο πλευρό του Γιάννη Πάριου και των Stavento.

Στις αρχές του 2016 κυκλοφόρησε το τότε καινούριο της single και προπομπός του νέου της άλμπουμ με τίτλο “Προσωπική Επιλογή” από τη Heaven Music.

Λίγο αργότερα, η Feelgood Records συγκέντρωσε και κυκλοφόρησε ένα cd με 18 από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας της με τίτλο “Όσα είπα”. “Μες στο σπίτι δε μένει κανείς” είναι το νέο της single!

Το νέο άλμπουμ της Μελίνας Ασλενίδου με τίτλο “Με φωνάζουν με το μικρό μου” κυκλοφόρησε στις 25/10/ 2016 από την Heaven. Δύο χρόνια μετά από το τελευταίο της άλμπουμ “Μελίνα”, στον οποίο συμπεριλαμβανόταν τα “Δεν έχω διεύθυνση”, “Αχ κινδυνεύω”, “Τετάρτη βράδυ” και πολλές ακόμη επιτυχίες, η αγαπημένη τραγουδίστρια επέστρεψε δυναμικά.

Το Ιανουάριο του 2017 κυκλοφόρησε το video clip της συνεργασίας της με τους Stavento για το τραγούδι “Νερό και χώμα” που έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της χρονιάς, συγκεντρώνοντας τεράστιο airplay στα ελληνικά ραδιόφωνα αλλά και περισσότερα από 15 εκατομμύρια προβολές στο Youtube.

Μετά τις εμφανίσεις της στο Θέατρο Βεργίνα του Regency Casino της Θεσσαλονίκης, η Μελίνα Ασλανίδου έκανε πρεμιέρα στο Βοτανικό Plus στις 4/2/2017.

Τα επόμενα singles μέσα από το τελευταίο της album είναι τα “Με φωνάζουνε με το μικρό μου” αλλά και “Το λάθος και το πάθος” που έχει ήδη αγαπήσει το κοινό.

Το καλοκαίρι του 2017 η Μελίνα πραγματοποίησε περιοδεία μαζί με το Γιώργο Λιανό σε πέντε πόλεις στην Αμερική και τον Καναδά, ενώ επιστρέφοντας συνέχισε την περιοδεία της ανά την Ελλάδα.

Το χειμώνα 2017-2018 αναμένεται να ξεκινήσει εμφανίσεις σε μεγάλη αθηναϊκή σκηνή μαζί με τη Νατάσα Θεοδωρίδου αλλά και το Γιώργο Παπαδόπουλο.

Δισκογραφία

Το πέρασμα (2003)

Παιχνίδι είναι (2005)

Δεν έχω διεύθυνση (2012)

Μελίνα (2014)

Όσα είπα (2016)

Με φωνάζουνε με το μικρό μου (2016)

 

Πηγή: wikipedia.org / discogs.com

Επιμέλεια – Προσαρμογή: Αθανασία Βογιάρη

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Βιογραφία | Μελίνα Ασλανίδου”

Leave a Reply