Συνέντευξη | Λευτέρης Πανταζής: «Αν πολιτευτώ θα κοιτάξω τα προβλήματα που έχει η χώρα και εκεί θα χτυπήσω!»

Oct 06, 2018 No Comments by

Λευτέρης Πανταζής, ένας καλλιτέχνης που έχει προκαλέσει «ταραχή»… ένας καλλιτέχνης με άποψη… που μετράει 37 χρόνια στο Ελληνικό τραγούδι και έχει στην κατοχή του 45 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους!

Ο Λευτέρης Πανταζής ετοιμάζεται για την μεγάλη του συναυλία στο Κέντρο Μείζονος Ελληνισμού την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου έχοντας στο πλευρό του τον Αρμένιο τραγουδιστή Haykoπου φέτος το καλοκαίρι μας παρέσυρε στους δικούς του «Migna» ρυθμούς!

Με αφορμή την επερχόμενη συναυλία του υποδέχθηκε την αρχισυντάκτρια του Tralala.grΣοφία Μπεκιάρη στο σπίτι του για μια συνέντευξη γεμάτη αλήθειες!

Τελικά θα πολιτευθεί, υπάρχει σεβασμός από τους νεότερους καλλιτέχνες, πόσο γεμάτος νιώθει με όλα αυτά που έχει πετύχει, κέρδισε πολλά χρήματα όλα αυτά τα χρόνια και τι λέει για το νέο του τραγούδι που κυκλοφορεί;;;

Λευτέρη μου χαίρομαι πάρα πολύ που σε συναντώ και πάλι, εδώ στο χώρο σου… πλάι σε αμέτρητους δίσκους!

Σαράντα πέντε δίσκοι, μεταξύ τους χρυσοί και πλατινένιοι… είναι η ιστορία μου. Από την μια πλευρά έχω τις συνεργασίες μου και από την άλλη τη διαδρομή μου στη μουσική.

Πώς είναι σήμερα ο Λευτέρης Πανταζής και πώς νιώθει για όλα αυτά που έχει καταφέρει;

Αισθάνομαι δικαιωμένος από τον κόσμο που τόσα χρόνια μου δείχνει εμπιστοσύνη και αγάπη. Εγώ προσπαθώ να ανταποδώσω μέσα από τη δουλειά μου όλη αυτή την αγάπη στον κόσμο, έχω ευθύνη να γίνομαι κάθε χρόνο και καλύτερος. Νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο δικαιώνομαι μετά από τόσα χρόνια, νιώθω μια ευχαρίστηση στην ψυχή μου. Πιστεύω ότι έχω πετύχει τους στόχους που είχα θέσει ξεκινώντας και τώρα πάμε γι’ άλλα! Δεν σταματάμε ποτέ…

Είσαι πολύ αγαπητός και στη νεολαία! Είναι δύσκολο να το πετύχει κάποιος αυτό;

Το δουλεύω χρόνια αυτό το πράγμα, δεν έχασα ποτέ την επαφή μου με τη νεολαία. Όποτε έκανα δίσκο, συμπεριλάμβανα κι ένα τραγούδι δικό τους… πιο νεανικό. Κάνω διασκευές γνωστών ξένων τραγουδιών και συνεργασίες πολλές. Προσπαθούσα πάντα να είμαι κοντά στη μουσική της νεολαίας και γι’ αυτό με έχουν αγαπήσει. Τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζομαι και με τον Χριστόδουλο Σιγανό και τον Valentino, ένα ντουέτο που είναι κοντά στην νεολαία. Επίσης άρχισα να κάνω κι εμφανίσεις σε χώρους για νέο κόσμο. Όλα αυτά με βοήθησαν να είμαι κοντά τους, με γουστάρουν… μου λένε «Σε πάμε ΛεΠα!». Με χαροποιεί το γεγονός αυτό και ανεβάζει τον βαθμό δυσκολίας του επόμενού μου βήματος, κάθε φορά προσπαθώ και παραπάνω. Όταν τρέχεις σε έναν αγώνα δρόμου μόνος σου, μπορεί να πας καλά… αλλά αν έχεις κι εμπόδια γύρω σου μπορεί να καταφέρεις και το ρεκόρ.

Μπορεί ο κόσμος να ξεχωρίσει έναν καλλιτέχνη που δεν είναι αληθινός;

Ο κάθε καλλιτέχνης οφείλει να είναι ο εαυτός του και να καταθέτει την ψυχή του. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τα πάντα, ξέρει πότε τον κοροϊδεύουν, πότε είναι κουρασμένοι, πότε έχουν βαρεθεί. Όταν το κοινό πληρώνει, ξέρει που πάει… επιλέγει! Δεν είναι τυχαίο πως σε όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω, όπου κι αν δούλεψα, ένα ογδόντα τοις εκατό τους ήταν soldout. Μετά από 37 χρόνια καριέρας, το να έχω ένα ογδόντα τοις εκατό, περίπου, πληρότητα στις εμφανίσεις μου είναι τεράστια επιτυχία. Η επιτυχία δεν έχει σταματήσει, όχι μόνο η τραγουδιστική επιτυχία… τα σουξέ δηλαδή. Προσπαθώ να τους δίνω συνέχεια καινούρια ερεθίσματα με συνεργασίες και νέα ακούσματα. Ο κόσμος εκτιμά, ξέρει και μ’ αγαπάει. Ο καλλιτέχνης που κάνει με σεβασμό κι αγάπη τη δουλειά του δεν χάνει ποτέ, επιβραβεύεται.

Έχει χρειαστεί ποτέ να υποκριθεί ο Λευτέρης Πανταζής;

Μπορεί να βρεθώ σε μια παρέα ή να κάνω μια συνεργασία και να χρειαστεί. Μπορεί ο χαρακτήρας ενός καλλιτέχνη να μην ταιριάζει με τον δικό μου χαρακτήρα. Θα είμαι επαγγελματίας, θα γίνει η συνεργασία, θα σκίσουμε, θα λέμε τυπικά την καλησπέρα μας και την καληνύχτα μας με σεβασμό αλλά σαν χαρακτήρες θα είμαστε απόμακροι. Έχει συμβεί κι αυτό αλλά τις περισσότερες φορές κάνω παρέα με όλα τα παιδιά που συνεργάζομαι. Ως επί το πλείστων συνεργάζομαι με το «αύριο», με νέα παιδιά δηλαδή, παίρνω τη φρεσκάδα τους και τους δίνω την πείρα μου. Υπάρχουν επίσης κι οι περιπτώσεις που βρίσκεσαι σε παρέα που δεν ταιριάζεις, χωρίς να έχει συμβεί κάτι κακό. Εκεί κάθομαι για όσο πρέπει να καθίσω και μετά απλά φεύγω. Αποφεύγω το να χάσω φαιά ουσία χωρίς λόγο.

Είναι εύκολο να το διαχειριστούμε αυτό όταν γυρίσουμε στο σπίτι μας; Είναι, δηλαδή, εύκολο το να καταπιέσουμε τον εαυτό μας;

Εύκολο δεν είναι τίποτα!

Όσο περνούν τα χρόνια κι ένας καλλιτέχνης γίνεται όλο και πιο «δυνατός», πόσο εύκολο του είναι να κάνει υποχωρήσεις;

Είναι πολύ έξυπνο το να κάνεις υποχώρηση για να είσαι στα πράγματα, είναι πολύ έξυπνο το να κάνεις υποχωρήσεις για να κάνεις μια επιτυχία. Είναι εύκολο το να κάνεις οτιδήποτε για να είσαι στην επικαιρότητα, είναι όμως δύσκολο το να είσαι περίεργος σαν χαρακτήρας, να μην τα δέχεσαι όλα αυτά και να μένεις στο περιθώριο. Υπάρχουν χαρακτήρες και χαρακτήρες, και πολλά είδη ανθρώπων.

Είστε πολύ ενεργός και στα social media. Όλες σου τις συνεργασίες τις προωθείς μέσα από αυτά! Νιώθεις ότι με αυτό τον τρόπο γίνεστε μια μεγάλη παρέα με τον κόσμο;

Αυτός είναι ο ρόλος των social media και εγώ τον ακολουθώ!

Βλέπω στις αφίσες των συνεργασιών σου εδώ στο χώρο σου πολλά ονόματα!

Άντζυ Σαμίου, Τριαντάφυλλος, Βανδή, Σαμπρίνα, Γλυκερία, PaulAnka… σκέψου ότι κι ο PaulAnkaπου έχει πουλήσει τόσα εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, δέχθηκε να είναι στην αφίσα μαζί μου, δίπλα μου. Αυτός ήταν πρώτος βέβαια κι εγώ δεύτερος! Ήρθε στην Ελλάδα τότε που εγώ μεσουρανούσα, τον είχα καλέσει εγώ και υπήρχε σεβασμός. Όπως κι όταν δούλεψα με την Τζένη Βάνου τότε που στην χώρα μας γινόταν… «ταραχή». Ήμασταν σε ένα σχήμα με τον Λεωνίδα Βελή και τον Θανάση Κομνηνό κι έβαλα την Τζένη Βάνου πάνω από το κεφάλι μου. Ήταν πολύ σημαντική τραγουδίστρια, είχε μια τεράστια πορεία χρόνων και ήταν τιμή μου που δούλεψα μαζί της.

Υπάρχει αυτός ο σεβασμός στις μέρες μας άραγε;

Δεν υπάρχει, νομίζω. Όλοι κοιτάνε να έχουν αυτή τη δύναμη του σουξέ, της επικαιρότητας… και για κάποιο λόγο προτιμάται αυτό από τις εταιρίες, από τους επιχειρηματίες, από τους managers. Πουλάνε δέκα χιλιάδες δίσκους και γίνονται πλατινένιοι και ενθουσιάζονται, τους φέρνω μετά εδώ… βλέπουν 45 πλατινένιους δίσκους και δεν ξαναμιλάνε! Πρέπει να υπάρχει σεβασμός κι αν υπάρχει, να είσαι σίγουρη ότι αυτό ο κόσμος θα το εκτιμήσει. Όταν ο κόσμος δει κάτι παράλογο, θα το καταδικάσει και θα του γυρίσει την πλάτη… θα βρει σε κάποιο άλλο μαγαζί αυτό που ψάχνει. Ο κόσμος είναι σκληρός, με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού αλλάζει κανάλι και με την ίδια ευκολία αλλάζει απόφαση, πάει σε κάποιο άλλο μαγαζί να διασκεδάσει.

Πώς φτάσαμε λοιπόν σήμερα να μιλάμε για αυτή την πολύ ωραία συναυλία που ετοιμάζετε με τον Haykoστον Ελληνικό Κόσμο την Πέμπτη 4/10;

Τα βάλαμε κάτω και το σκεφτήκαμε… πρόκειται για Έλληνες κι Αρμένιους, δυο λαούς που έχουν περάσει πολύ δύσκολα. Ενώνουμε τον Πόντο με την Αρμενία, είμαστε στην Ελλάδα κι εδώ υπάρχουν πολλοί Αρμένιοι αλλά και Πόντιοι πρόσφυγες φυσικά. Ο καλλιτέχνης που φέρνω έχει κάνει παγκόσμια επιτυχία, το «MiGna», με πάνω από 400 εκατομμύρια views, ενώ το κομμάτι του παίζεται σε πάνω από 50 χώρες. Το τραγούδι του αυτό το έκανα κι εγώ διασκευή… πρώτα το έκανε ο Γρηγόρης Μαρκέλης, μετά ο Πάνος Κιάμος και τώρα το έκανα κι εγώ σε liveεκδοχή. Είχα στη Θεσσαλονίκη ένα liveμε τη Μελίνα Ασλανίδου σε ένα ξενοδοχείο ενός Ρώσου ιδιοκτήτη για έναν γάμο και έτυχε να έχουμε έναν κοινό γνωστό. Έτσι απλά έγινε! Μπήκε, διάβασε για μένα, έμαθε για την ιστορία μου και δέχθηκε. Με συγκίνησε!

Τι θα δούμε λοιπόν επί σκηνής; Θα σας δούμε να τραγουδάτε και μαζί;

Λέμε να πούμε δυο τραγούδια μαζί γιατί εγώ δεν ξέρω Αρμένικα κι αυτός δεν ξέρει ελληνικά. Γενικά αυτός θα πει τα δικά του κι εγώ θα πω ποντιακά, θα πω Ρωσικά επειδή γεννήθηκα εκεί, θα πω Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Πλέσσα και τραγούδια των σύγχρονων δημιουργών που έχουμε συνεργαστεί. Θα είναι μια πολύ ωραία παράσταση, νομίζω ότι όσοι έρθουν θα φύγουν χαρούμενοι και γεμάτη μελωδία μέσα τους.

Έχει ανάγκη ο κόσμος από ωραίες και προσεγμένες δουλειές;

Βέβαια! Πάντα εκτιμά την προσπάθεια που κάνει ένας καλλιτέχνης, φέρνοντας ξένους συναδέλφους του στην Ελλάδα. Εγώ έχω κάνει, νομίζω, πάρα πολλά πράγματα σαν πρωτοπόρος στην Ελλάδα, έφερα πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Gypsy King, η Latoya Jackson, ο Ντέμης Ρούσσος, μπαλέτα, παγοπίστες, πισίνες, καμπαρέ. Έκανα και το σημερινό must… πρώτη φορά λαϊκός τραγουδιστής πήγε σε club. Νομίζω ότι άλλαξα πολλά στην Ελλάδα, έφερα και τη νεολαία στα μπουζούκια. Έχω κάνει πράγματα κι ο κόσμος τα εκτιμάει και μ’ ακολουθεί.

Το καλοκαίρι πως ήταν;

72 συναυλίες! Σταμάτησα από το Posidonio, μετά από μεγάλη επιτυχία που κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι με νέα παιδιά από το Rising Star. Φέτος, έχω κλείσει περίπου 1 χρόνο και έχω κάνει 72 συναυλίες σε όλο τον κόσμο, Αργεντινή, Βραζιλία, Σαρδηνία, Γερμανία, Κύπρο και σ’ όλη την Ελλάδα και ήταν όλες sold out. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση στην Αργεντινή που κλαίγανε οι γονείς και λέγανε «Μην μας ξεχνάτε, τα παιδιά μας δεν μιλάνε πια Ελληνικά, πρέπει να αγαπήσουν την Ελλάδα» και μετά από αυτό μπορείς να μην πηγαίνεις εκεί; Είμαι σαν πρεσβευτής της Ελλάδας, πηγαίνω όπου υπάρχουν Έλληνες!

Δεν κουράζεται ποτέ ο Λευτέρης Πανταζής λοιπόν;

Όταν κάνω αυτή τη δουλειά, είμαι σαν έναν ερωτευμένο που γνωρίζει ένα κορίτσι και θέλει να πάρει καινούρια ρούχα, να είναι καθαρός, όμορφος, τρέχει στα ραντεβού σαν παιδάκι. Αυτό παθαίνω όταν τραγουδάω κι όταν δουλεύω! Η δημιουργία είναι φοβερό πράγμα, το να δουλεύεις και να κάνεις αυτό που αγαπάς και να βλέπεις το κόσμο να εκστασιάζετε δεν συγκρίνεται με τίποτα. Δεν υπάρχει ομορφότερο πράγμα. Δεν κοιτάω τα χρήματα, εργασία κάνω… θα πληρωθώ, όμως δεν ξεκινάω να ρωτάω πόσα θα πάρω. Κοιτάω πως θα ευχαριστήσουμε τον κόσμο που θα έρθει, ώστε να πει «Πέρασα καλά»!

Δεν υπερεκτίμησες ποτέ τα χρήματα; Σίγουρα πέρασαν από τα χέρια σου πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια.

Πολλά λεφτά… αλλά ποτέ όμως! Γιατί όπως τα έπαιρνα, τα έδινα κιόλας δεξιά-αριστερά, οικογενειακές υποχρεώσεις, φίλοι και έκανα και τα κουμάντα μου δόξα το Θεό, γιατί είναι 35-37 χρόνια που είμαι στην πρώτη γραμμή. Με τόση δουλειά άμα δεν έβγαζα και μερικά χρήματα θα ήμουν άξιος της μοίρας μου.

Είσαι δηλαδή πολύ ανοιχτοχέρης! Υπήρξαν στιγμές που να στενοχωρήθηκες λιγάκι;

Στενοχωρήθηκα όταν δεν είχα να δώσω. Όταν δεν έχεις δουλειά, όμως, τη δημιουργείς.

Είναι εύκολο αυτό;

Ναι! Αν μετά από τόσο χρόνια, δεν έχεις κάνει τα κουμάντα σου με τις γνωριμίες σου ή ήσουν απόμακρος με τον κόσμο και δεν έκανες φίλους και γνωριμίες… θα μείνεις μόνος σου και θα πεθάνεις μόνος σου! Η περιουσία ενός ανθρώπου στη ζωή του είναι οι γνωριμίες, οι φίλοι.

Κάπου διάβασα ότι μπορεί να πολιτευτείς. Θα το ήθελες;

Κάθε φορά που γίνονται εκλογές έχω προτάσεις απ’ όλα τα κόμματα, γιατί μάλλον είμαι άνθρωπος που τους κάνω γι’ αυτό που θέλουν. Είμαι σε σκέψεις συνέχεια. Αν βγω, ξέρω τι πρέπει να κάνω για την Ελλάδα, γιατί είμαι Ελληνάρας, έχω έρθει από το εξωτερικό στην πατρίδα μου και δεν παραδίδω τα όπλα εύκολα, είμαι στη μάχη. Από την άλλη, σκέφτομαι ότι το δικό μου «cd», να το πω έτσι καλλιτεχνικά, λέει αλήθειες και δίνει αγάπη στο κόσμο ενώ το «cd» του πολιτικού δίνει πίκρες συνέχεια… μήπως χαλάσω αυτή την ισορροπία; Τώρα μ’ αγαπάνε όλα τα κόμματα, όλες οι ομάδες. Δεν υπάρχει χρώμα για μένα, εγώ είμαι Έλληνας. Πηγαίνω παντού και τραγουδάω για όλους. Έχω πάει σε γιορτή του ΠΑΟΚ, του ΠΑΣΟΚ, του ΠΑΟ, του ΟΣΦΠ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ. Έχω πάει παντού. Τα ψάχνω όλα στο κεφάλι μου και ίσως κάποια στιγμή αποφασίσω.

Δεν το απορρίπτεις όμως…!

Με ότι καταπιάστηκα, το δούλεψα πάρα πολύ για να έχει επιτυχία. Αν λοιπόν πολιτευτώ νομίζω θα το κάνω τόσα καλά, θα δώσω τόση σοβαρότητα και αγάπη και θα κοιτάξω τα προβλήματα που έχει η χώρα και εκεί θα χτυπήσω, εκεί που είναι τραυματισμένα τα προβλήματα για να τα γιατρέψω. Το αύριο είναι η νεολαία, τα σχολεία! Οι συνταξιούχοι, οι γονείς, αυτοί που μας γέννησαν, μας έδωσαν αγάπη, τις οδηγίες, τα όπλα για να βγούμε στη ζούγκλα και να επιβιώσουμε. Δεν θέλω να φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό, τα ταλέντα πρέπει να παραμένουν εδώ… δεν γίνεται να διαπρέπουν στο εξωτερικό κι εδώ να τους διώχνουμε! Δεν γίνεται να τελειώνουν τη σχολή τους, να έχουν το χαρτί στα χέρια τους, να το καρφιτσώνουν και να δουλεύουν σερβιτόροι.

Έχοντας γυρίσει όλο τον κόσμο κι έχοντας γνωριμίες παντού, αν έρθουν νέοι άνθρωποι και ζητήσουν μια συμβουλή, τι είναι αυτό που σου έρχεται πρώτο στο μυαλό;

Αυτό που αγαπάτε να κάνετε, να το κάνετε και να πετύχει μόνο με δουλειά! Δεν θα τους χαριστεί ποτέ τίποτα, μόνο με δουλειά, σεβασμό, προσπάθεια, υποδομή και στόχο μπορεί κανείς να τα καταφέρει. Όταν πετύχεις το στόχο, θέτεις τον επόμενο! Έτσι προχωράς στη ζωή σου, με σεβασμό, επαγγελματισμό, συνέπεια και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Σ’ όλους αυτό λέω και κάνω και πολλά μαθήματα στα νέα παιδιά… με ρωτάνε και κάθομαι και συζητάω μαζί τους και με ακούνε με προσοχή.

Έχουμε και νέο τραγούδι.

Λέγεται «Πονάω μ’ ακούς», το έχει γράψει ο Γιώργος Μουστάκας και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Εγώ ψάχνω ωραία τραγούδια χωρίς να με νοιάζει ποιος τα υπογράφει, έχω κάνει επιτυχίες και με άγνωστα τότε παιδιά. Το τραγούδι λοιπόν που μου έδωσαν τα παιδιά μου άρεσε, είναι αξιόλογο, ερωτικό… είναι Πανταζής! Έκανα και ένα πολύ ωραίο video clip και γραφούν θετικά σχόλια και για το τραγούδι και για το video clip. Αυτό με χαροποιεί, αυτός είναι ο σκοπός… να το αγαπήσει ο κόσμος. Αυτό κάνουμε, δίνουμε τραγούδια κι εικόνες της ζωής μας κι αν ο κόσμος σε ένα τραγούδι ανακαλύψει αυτό που πραγματικά τον επηρεάζει κι επηρεάσει και πολλούς, τότε γίνεται πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τι να σου ευχηθούμε μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε;

Να ευχηθούμε η συναυλία την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στο Κέντρο Μείζονος Ελληνισμού να έχει τεράστια επιτυχία, να έρθει ο κόσμος, να περάσει καλά και να την εκτιμήσει, όπως εκτιμάει πάντα προσπάθειες καλλιτεχνών. Όλα αυτά βοηθάνε και στο εξωτερικό η Ελλάδα μας να ακούγεται πιο πολύ… ακόμα και στην Αρμενία, στη Γεωργία, στη Ρωσία. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, ο Hayko, έχει κάνει τεράστια επιτυχία και τους περιμένω όλους. Και τι άλλο θέλει ο Πανταζής; Θέλει την υγεία του! Εύχομαι να έχει υγεία όλος ο κόσμος γιατί έχοντας την υγεία μας… όλα τα άλλα που μπορεί να μας εξασφαλίσουν καλύτερη ζωή – αν δεν έχουμε υγεία – τι να τα κάνουμε;

Μελλοντικά μετά τη μεγάλη αυτή συναυλία τι ετοιμάζεις;

Μετά τη συναυλία με τον Hayko έχουμε μεγάλο ταξίδι να κάνουμε! Πάμε για 14 συναυλίες στην Αμερική και τον Καναδά μαζί με την Βασιλική Νταντά, τον Master Tempo και τη Κόνι Μεταξά.

Και η κόρη μαζί;

Θες να έχω πρόβλημα μετά;;; Να μουρμουράει όλη μου τη ζωή; «Δεν με πήρες στην Αμερική»! Είναι η αγαπημένη της χώρα, εκεί σπούδασε, έκανε τα πρώτα της βήματα στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Θα είναι ωραία, έχω να πάω 8 χρόνια και οι περισσότερες πόλεις που θα πάμε είναι ήδη sold out… Χτυπάει δυνατά η καρδιά της Ελλάδας εκεί!

Συνέντευξη & επιμέλεια: Σοφία Μπεκιάρη

Απομαγνητοφώνηση: Αθανασία Βογιάρη – Κατερίνα Γκίνη

 

Πηγή: tralala,gr

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Συνέντευξη | Λευτέρης Πανταζής: «Αν πολιτευτώ θα κοιτάξω τα προβλήματα που έχει η χώρα και εκεί θα χτυπήσω!»”

Leave a Reply