Συνέντευξη | Ηλίας Βρεττός: «Από ένα σημείο και μετά αυτά που μας καθορίζουν είναι τα “όχι” μας!»

May 20, 2017 No Comments by

Είναι από τους καλλιτέχνες που έχουν ξεχωρίσει και αγαπιούνται ιδιαίτερα! Ο Ηλίας Βρεττός μετράει οχτώ χρόνια στην Ελληνική δισκογραφία και δείχνει να απολαμβάνει την επιτυχία και την ουσιαστική αγάπη του κόσμου!

Πιο ήρεμος και πιο κατασταλαγμένος από ποτέ ο αγαπημένος καλλιτέχνης Ηλίας Βρεττός μιλάει για όλα στην αρχισυντάκτρια του Tralala.gr , Σοφία Μπεκιάρη!

Γιατί επιλέγει πια που θα δίνει συνεντεύξεις, πόσο εύκολο είναι να λες το «όχι» στις μέρες μας, αγχώνεται μετά από κάθε δισκογραφική του επιτυχία, τι συμβουλές δίνει στα νέα παιδιά που θέλουν να μπουν στον χώρο και ποιος είναι ο απολογισμός του για την χρονιά που πέρασε;;;

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που απάντησε ο Ηλίας Βρεττός… αμέσως τώρα απολαύστε μια συνέντευξη που την χαρακτηρίζει απλά η… ειλικρίνεια!

Ηλία μου σε καλωσορίζω για ακόμη μια φορά στο Tralala.gr! Έχουμε καιρό να τα πούμε αλλά είσαι από τους καλλιτέχνες που χαίρομαι όταν κάνουμε συνέντευξη γιατί πολύ απλά έχεις λόγο και τον εκφέρεις.

Κ΄εγω χαίρομαι πάρα πολύ! Όταν μου έστειλες μήνυμα και επικοινωνήσαμε, χάρηκα πολύ γιατί έχουμε καιρό να κάνουμε συνέντευξη. Καταρχάς μ’ αρέσουν οι συνεντεύξεις μαζί σου γιατί το Tralala.gr είναι το μοναδικό καθαρά μουσικό portal και είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που εμείς οι καλλιτέχνες μπορούμε να συζητάμε πράγματα που αφορούν μόνο τη δουλειά μας. Έχω κουραστεί να δίνω συνεντεύξεις ή να κάνω δηλώσεις και να μιλάμε ως επί το πλείστων για οτιδήποτε άλλο εκτός από την δουλειά μου, την μουσική. Χαίρομαι που θα κάνουμε μία επαγγελματική συζήτηση γιατί έχω να σου πω πολλά για τα επαγγελματικά μου, τα οποία δυστυχώς δεν μπαίνουν σε προτεραιότητα από τα υπόλοιπα media.

Πώς αισθάνεσαι όταν παρατηρείς να συμβαίνει αυτό από τα υπόλοιπα media; Έχεις συνηθίσει πια;

Οι πρώτες φορές είναι έως και σοκαριστικές θα μπορούσε να πει κανείς, γιατί όταν ξεκινάς σ’ αυτό το χώρο σε παίρνει τηλέφωνο ο μάνατζερ σου και σου λέει έχουμε να δώσουμε μια συνέντευξη σ’ αυτήν την εκπομπή. Πας εσύ, λες διάφορα πράγματα και βλέπεις στο τέλος να παίζει ένα σαρδάμ και να σε κράζουν, για παράδειγμα. Όλα αυτά συμβαίνουν, συνέβαιναν, θα συμβαίνουν. Μετράω στο χώρο οκτώ χρόνια, τα έχω ζήσει πολλές φορές οπότε τα έχω συνηθίσει. Αυτό που μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης είναι να επιλέγει από ένα σημείο και μετά που δεν θα μιλήσει και που δεν μιλήσει γιατί υπάρχει πραγματικά λόγος. Σήμερα αισθάνομαι ότι υπάρχει πραγματικά λόγος να μιλήσω και να κάνω αυτή τη κουβέντα!

Αν όμως ένας καλλιτέχνης αλλάξει τη στάση του προς τα media με το πέρασμα του χρόνου, θα θεωρηθεί εύλογα «στριφνός». Έτσι δεν είναι;

Δεν υπάρχει κανένας καλλιτέχνης που να μην αλλάζει στην πορεία του χρόνου. Ούτε ένας! Ξέρεις εσύ κάποιον που να έχει παραμείνει ακριβώς ο ίδιος από τότε που ξεκίνησε κι έβγαλε το πρώτο του τραγούδι μέχρι σήμερα; Εγώ έχω την αίσθηση ότι όχι μόνο οι καλλιτέχνες αλλά και γενικότερα οι άνθρωποι στο ξεκίνημα των πραγμάτων πρέπει να λέμε πολλά ναι γιατί θέλουμε να μπούμε μέσα στα πράγματα. Από ένα σημείο και μετά αυτά που μας καθορίζουν είναι τα όχι μας. Όταν λες συνέχεια «ναι», κάνεις κακό στη δουλειά σου και στην πορεία σου. Ο κάθε άνθρωπος, όμως, διαμορφώνει τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα του σύμφωνα με όσα έχει ζήσει και έχει περάσει στη ζωή του.

Είναι ενδιαφέρον αυτό που λες. Αναρωτιέμαι όμως πόσο εύκολο είναι να πεις αυτά τα «όχι»;

Θα πρέπει πάντα να κάνεις αυτό που πιστεύεις καλύτερο για τον εαυτό σου, σεβόμενος όμως όλους τους ανθρώπους που σε προσεγγίζουν. Εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω. Όταν αποφασίζω να πω ένα «όχι», πρώτον θα το πω με ωραίο τρόπο, δεύτερον θα το τεκμηριώσω και τρίτον θα το εκφράσω με απόλυτο σεβασμό. Αν είσαι σε θέση να το κάνεις όλο αυτό, νομίζω δεν υπάρχει και παρεξήγηση γιατί είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να σου προσάψει κάτι.

Είναι καμιά φορά κουραστικό ή και ψυχοφθόρο να πρέπει να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας στο χώρο αυτό;

Είναι αναγκαίο και οτιδήποτε είναι αναγκαίο είναι κι όλα αυτά που είπες. Αυτά πάνε μαζί!

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχεις συναντήσει μέχρι τώρα στο επάγγελμά σου;

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν γενικότερα οι άνθρωποι που εκτίθενται είναι ότι ο κόσμος κρίνει πολύ εύκολα και αυστηρά χωρίς να το σκεφτεί ιδιαίτερα. Από τη μία αυτό είναι καλό γιατί η αρνητική κριτική είναι κάτι που ακούς και μπορεί να σε κάνει καλύτερο. Από την άλλη πολλές φορές αισθάνεσαι αδικημένος από το γεγονός ότι κάποιος που δεν σε γνωρίζει καν, σε κρίνει αυστηρά από κάτι που είδε ή άκουσε φευγαλέα. Όταν κρίνουμε έναν άνθρωπο είναι καλό να το έχουμε επεξεργαστεί πρώτα όλο αυτό. Βέβαια όλο αυτό είναι κάτι που ανήκει στην καθημερινότητα του επαγγέλματος. Είμαστε εκτεθειμένοι στον κόσμο, κάνουμε μουσική γιατί θέλουμε να απασχολούμε τον κόσμο με αυτή, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να κριθούμε γι’ αυτό.

Η ψυχολογία σας έχει πολλές μεταπτώσεις;

Είναι δύσκολο να είσαι δέκτης υψηλού φορτίου ενέργειας κι εμείς ως καλλιτέχνες το εισπράττουμε αυτό σε πιο μεγάλη κλίμακα από έναν φυσιολογικό άνθρωπο. Όλη αυτή η τεράστια ενέργεια που λαμβάνεις και επιστρέφεις πίσω θέλει μία πολύ καλή ψυχολογική διαχείριση για να κρατηθούν οι ισορροπίες. Δεν είναι εύκολο και υπάρχουν οπωσδήποτε εναλλαγές διάθεσης… έχει να κάνει με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του καθενός. Αυτό που προσπαθώ να κάνω εγώ προσωπικά είναι να έχω πολύ κοντά μου ανθρώπους – άγκυρες για μένα… από το παρελθόν μου, τα παιδικά μου χρόνια! Είναι τα «σωσίβια» μου και με κρατάνε στην πραγματικότητα, με ηρεμούν σε δύσκολες στιγμές.

Πόσο νευρικός είσαι σαν άνθρωπος; Και πόσο εύκολο είναι να ηρεμήσεις ύστερα από κάποιον εκνευρισμό;

Παλιότερα, ήμουν πιο ανεκτικός και έκανα σπάνιες εκρήξεις οι οποίες ήταν τεράστιες όμως. Υπέμενα, μάζευα και κάποια στιγμή γινόταν το μεγάλο μπαμ και όποιον πάρει ο χάρος! Συνειδητοποίησα πια ότι αυτό δεν μου κάνει καλό γιατί θέλω όσο περνάνε τα χρόνια να γίνομαι καλύτερος και σαν καλλιτέχνης και σαν άνθρωπος. Έχω προσπαθήσει και καταφέρει να εκτονώνομαι πιο συχνά ούτως ώστε οι εκρήξεις μου να είναι λιγότερης εμβέλειας και έντασης με λιγότερες… απώλειες. (γέλια)! Ίσως να νευριάζω λίγο πιο εύκολα, αλλά θεωρώ πως είναι πιο υγιής αντίδραση αυτή από εκείνη του παρελθόντος.

Συγχωρείς εύκολα ανθρώπους αλλά και καταστάσεις;

Δυστυχώς συγχωρώ εύκολα… και λέω δυστυχώς γιατί θαυμάζω μερικούς ανθρώπους που είναι σταθεροί στο «ξενέρωμα» ή τη χαρά τους. Αυτό έχω προσπαθήσει να το διαμορφώσω και να το εξελίξω στο πέρασμα του χρόνου. Παλιότερα ήμουν πιο κάθετος, έβαζα «χ» κι αυτό ήταν οριστικό. Πλέον αν ο άλλος έρθει και με πείσει για τη μεταμέλεια του ή μου δείξει ότι πραγματικά αισθάνεται ότι έχει κάνει κάποιο λάθος και το έχει αντιληφθεί, είμαι πολύ πιο δεκτικός στο να τον συγχωρέσω και να του δώσω μια δεύτερη ευκαιρία. Μιλάω κυρίως για τη φιλική και επαγγελματική μου ζωή, όχι τόσο για την ερωτική. Εκεί είμαι ακόμα κάθετος και δεν νομίζω ότι θα αλλάξει εύκολα αυτό. Σε όλα τα υπόλοιπα αν πρόκειται για ένα φίλο ή συνεργάτη είμαι διατεθειμένος να τον αφήσω να μου μιλήσει και να μου εξηγήσει.

Περνώντας στα επαγγελματικά σου… πως έχει εξελιχθεί ο Ηλίας το 2017;

Για μένα η δημιουργία είναι το παν! Αισθάνομαι ότι αν δεν δημιουργώ και δεν κάνω πράγματα σαν καλλιτέχνης μαραζώνω, μιζεριάζω και δεν αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου. Η περσινή χρονιά ήταν έντονη και εισέπραξα πολύ μεγάλη επιτυχία, δούλεψα πάρα πολύ, κάναμε 240 lives μέσα σε ένα χρόνο. Αισθανόμουν ότι το 2017 ήθελα να δουλέψω λιγότερο, να ξεκουραστώ περισσότερο… όταν συνέβη, αισθανόμουν ότι ήταν απλά στο μυαλό μου, νόμιζα ότι το ήθελα! Το χειμώνα έκανα δύο lives την εβδομάδα εκεί που δούλευα πέντε με επτά και μου ήταν δύσκολο να βρω τους ρυθμούς μου, είχα συνηθίσει την ένταση. Συνειδητοποίησα πιο έντονα φέτος ότι αν ήμουν μηχανή, θα ήμουν μια μηχανή κατασκευασμένη να λειτουργεί στις 8.000 στροφές… δεν μπορώ να δουλεύω στο ρελαντί γενικότερα στη ζωή μου. Ηρεμώ με την ένταση! Είμαι καλύτερος επαγγελματικά όταν δουλεύω πολύ, αισθάνομαι καλύτερα με τον εαυτό μου όταν κάνω πολλά πράγματα κι όχι όταν ξεκουράζομαι. Η ξεκούραση είναι κάτι που χρειάζομαι πολύ λίγο και θα ήθελα να είναι η εξαίρεση της καθημερινότητας μου. Αυτό με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο κι εύχομαι ο οργανισμός μου και η υγεία μου να μου επιτρέψουν να δουλεύω έτσι για αρκετά χρόνια.

Μου ανέφερες ότι όταν είσαι πολύ καλά στα επαγγελματικά σου, νιώθεις καλά και σ’ όλους τους τομείς. Μπορείς να το διαχειριστείς εύκολα αυτό;

Το τραγούδι και η showbiz γενικότερα είναι ένα «χρηματιστήριο», κάποια στιγμή οι μετοχές σου είναι ψηλά, κάποια στιγμή πέφτουν λίγο. Πρέπει να δεις τι μπορείς να κάνεις για να τις ξανανεβάσεις, να κάνεις σωστές κινήσεις και χειρισμούς, να πουλήσεις τις μετοχές σου, να αγοράσεις άλλες… Έτσι και στη δουλειά μας! Πρέπει να μάθεις να είσαι ευέλικτος, να χειρίζεσαι σωστά τις καταστάσεις και πάνω από όλους και όλα να κρατάς ένα επίπεδο ποιότητας τόσο σε αυτό που παρουσιάζεις στις live εμφανίσεις σου, όσο και σε αυτό που παρουσιάζεις δισκογραφικά. Η λέξη «ποιότητα» είναι κάτι πολύ υποκειμενικό, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη, απαιτεί διαύγεια σκέψης και σωστές επιλογές, να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος. Εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω! Επίσης προσπαθώ να δοκιμάζω τον εαυτό μου σε διαφορετικά πράγματα, γιατί η μονοτονία με σκοτώνει. Αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να τη κάνω αυτή τη στροφή… είμαι πάνω στη στροφή τώρα και «στρίβω» και θέλω να το κάνω σωστά, να μπω στο δρόμο όπως πρέπει.

Μπορείς να μου το περιγράψεις λίγο πιο συγκεκριμένα αυτό;

Τα τελευταία χρόνια είχα επιλέξει το μοναχικό δρόμο στις live εμφανίσεις μου αν και είχα πάρα πολλές προτάσεις για συνεργασίες. Αποφάσισα να φύγω από την κλασσική πρόταση των μπουζουκιών, να ακολουθήσω το live clubbing και τον μοναχικό δρόμο, παρουσιάζοντας αυτό το one man show – live clubbing show. Πέρσι ήμουν αρνητικός σε προτάσεις για μπουζούκια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο μυαλό μου το να επιστρέψω στη συνταγή των μπουζουκιών και να επιστρέψω σε συνεργασίες, υπάρχουν ήδη πολύ αξιόλογες προτάσεις για τη χειμερινή σεζόν και είναι πολύ πιθανό να επιλέξω αυτό το δρόμο. Επίσης ρεπερτοριακά θα με ακούσετε σε πιο «στιβαρά» τραγούδια, σε πιο ώριμο ήχο και στίχο. Έχω την ανάγκη – εκτός από τα ανάλαφρα, χαρούμενα τραγούδια που με εξυπηρετούν πολύ στα lives μου στα clubs – να πω και άλλα είδη όπως έχω κάνει στο παρελθόν, πιο στιβαρά τραγούδια που θα μου μείνουν προίκα, θα έχω να τα λέω και μετά από δέκα χρόνια. Δεν υποβιβάζω αυτά που έχω τραγουδήσει, οτιδήποτε έχω κάνει ήταν μελετημένο. Είμαι πολύ χαρούμενος για τα τραγούδια που είπα τα τελευταία 2-3 χρόνια, με εξυπηρέτησαν πάρα πολύ. Αυτή τη στιγμή όμως θέλω να πω και άλλου είδους τραγούδια και αυτά θα ακούσετε από μένα στη συνέχεια!

Τι σε έκανε να αποφασίσεις ότι θέλεις να επιστρέψεις στα μπουζούκια και στις συνεργασίες;

Οι προτάσεις που έχω αυτή τη στιγμή για το χειμώνα είναι τόσο δελεαστικές που δεν θα μπορούσα να τις απορρίψω έτσι, κάθετα. Οφείλω να τις επεξεργαστώ πάρα πολύ σοβαρά. Οι εποχές έχουν γίνει δύσκολες, σου παρέχει και μια μεγαλύτερη ασφάλεια το να συνεργαστείς με έναν άλλο καλλιτέχνη σ’ αυτούς τους καιρούς. Βλέπουμε τεράστια ονόματα που ακολουθούσαν μοναχικούς δρόμους πλέον να συνεργάζονται με άλλους καλλιτέχνες και αυτό γίνεται γενικά στις μέρες μας. Οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι είναι αυτές που με κάνουν να σκεφτώ αλλιώς τα πράγματα όπως και η ανάγκη μου να ζήσω κάτι διαφορετικό. Εδώ και τρία χρόνια εμφανίζομαι μόνος μου, έχω συνηθίσει, είναι ωραίο όμως να έχω παρέα, αυτό αισθάνομαι αυτή τη στιγμή.

Το τελευταίο σου album, όμως, πήγε πάρα πολύ καλά. Τι σε κάνει να θες να προβείς σε αυτή την αλλαγή και δισκογραφικά;

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο ήχος μου είναι συγκεκριμένος, πιο ανάλαφρος, πιο χορευτικός και πιο διασκεδαστικός. Αισθάνομαι την ανάγκη να ξαναπώ τραγούδια όπως το «Αχ Καρδιά μου», το «Όλα τα ξέρω», το «Μόνο μαζί σου»… λίγο πιο στιβαρά τραγούδια. Μου έχουν λείψει οι μπαλάντες, θέλω να πω και κάτι πιο ερμηνευτικό. Μετά θα το ξαναγυρίσουμε… δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Ούτως ή άλλως βρίσκομαι σε μια διαδικασία τώρα που φτιάχνω το νέο μου δίσκο με την Panik Platinum, τη δισκογραφική στην οποία ανήκω, που θα περιέχει όλα τα είδη.

Άρα είναι μία περίοδος αυτή για σένα που νιώθεις ότι θέλεις να κάνεις μερικές αλλαγές επαγγελματικά;

Η ουσιαστική αλλαγή είναι να κάνεις κάτι που δεν το έχεις ξανακάνει στο παρελθόν, εγώ κάνω κάτι που έχω ξανακάνει αλλά έχει περάσει καιρός από τότε. Δεν το θεωρώ αλλαγή, το θεωρώ ανανέωση. Είμαι αυτός που είμαι και δεν θέλω να το αλλάξω αυτό.

Τι πιστεύεις ότι ταιριάζει περισσότερο στον Ηλία; Οι μπαλάντες ή τα πιο ρυθμικά κομμάτια;

Δεν μπορώ να σου το απαντήσω εγώ αυτό. Ο κόσμος μου έχει δείξει ότι έχει αγκαλιάσει αρκετές εκφάνσεις της καλλιτεχνικής μου υπόστασης αλλά κι εγώ ο ίδιος βρίσκω τον εαυτό μου μέσα σε κάθε είδος. Έχω κάνει επιτυχία με το «Και Πετάω Ψηλά» που είναι ένα καθαρόαιμο pop τραγούδι και έχω κάνει επιτυχία και με το «Δεν Παν Να Λένε» που είναι ένα σκληροπυρηνικό λαϊκό τσιφτετέλι. Αναζητάω την ποικιλία και δεν θα σταματήσω να καταπιάνομαι με διαφορετικά είδη μουσικής. Αυτό είμαι στα lives μου κι αυτό θέλω να παρουσιάζω και στη δισκογραφία μου.

Οι πολλές και μεγάλες επιτυχίες δημιουργούν ασφάλεια ή άγχος στον καλλιτέχνη όσον αφορά το επόμενο βήμα;

Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος με το ρεπερτόριο που έχει μαζευτεί. Πριν τις εμφανίσεις μου, καθίσαμε με τον μαέστρο μου και γράψαμε σε ένα χαρτί τα τραγούδια μου που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβω στο πρόγραμμα. Βγήκαν περίπου 30 τραγούδια, έχω κάνει τέσσερις δίσκους και πρέπει να πω 30 τραγούδια. Υπάρχουν τραγούδια που πρέπει να τα πω στο πρόγραμμα και κάνουν δουλειά σε αυτό. Είναι όμορφο να έχεις το ρεπερτόριό σου κι αυτό να μεγαλώνει σιγά σιγά και να σε ακολουθεί ανά τα χρόνια. Άρα λοιπόν εμένα δεν με αγχώνει αυτό, με χαροποιεί και με γεμίζει ενθουσιασμό για τη συνέχεια.

Ανέφερες λίγο πριν την Panik Platinum, τη νέα σου δισκογραφική εταιρία. Τι καινούριο βρήκες εκεί; Πώς ήταν αυτή η μετάβαση;

Εκτιμώ πολύ τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε δουλέψει στο παρελθόν, οπότε -χωρίς να θέλω να τους μειώσω γιατί εκτός των άλλων δουλέψαμε και εξαιρετικά μαζί- πρέπει να σου πω ότι στην Panik Platinum βλέπω μεγάλο ενθουσιασμό. Υπάρχει αλληλεπίδραση στην ομάδα, συζητάμε καινούρια πράγματα, ανταλλάσσουμε ιδέες και είναι δίπλα μου σε όλα. Οι συνεργάτες μου, μου δίνουν τροφή για σκέψη και μου ανοίγουν καινούριους δρόμους κάτι που νομίζω ότι με κάνει και καλύτερο καλλιτεχνικά.

Θέλω να μου πεις για το καινούριο σου video clip για το τραγούδι «Κατάλαβέ το»! Σε παρακολουθούμε να κάνεις ελεύθερη πτώση!

Είμαι ανήσυχο πνεύμα και αγαπώ την αδρεναλίνη. Ήθελα πάντα να δοκιμάσω να κάνω ελεύθερη πτώση κι έτσι όταν καθίσαμε στο στούντιο με τους συντελεστές του τραγουδιού, τον Κωνσταντίνο Παντζή, τον Μάριο Ψιμόπουλο και τον OGE τους είπα «Το τραγούδι είναι πολύ δυνατό άρα πρέπει να κάνουμε κι ένα πολύ δυνατό clip». Η ιδέα του να πέσω από αεροπλάνο ήταν εξολοκλήρου δική μου, το έψαξα, το συζήτησα κι έμαθα ότι δεν έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο πουθενά. Σε κάποια clips είχε γίνει αλλά από κασκαντέρ κι όχι από τους ίδιους τους τραγουδιστές. Ήρθα στη συνέχεια σε επικοινωνία με την Sky Dive Athens, την ομάδα που το κάνει αυτό στην Κωπαΐδα, και πήγα ώστε να εκπαιδευτώ κατάλληλα. Έκανα 15 άλματα και πολλές ώρες θεωρητική εκπαίδευση, όλο αυτό για έναν μήνα. Μου άρεσε πάρα πολύ η εμπειρία, βρήκα τον εαυτό μου. Τρία άλματα βιντεοσκοπήθηκαν από ειδικό cameraman της Sky Dive Athens και σε συνδυασμό με τη βοήθεια του σκηνοθέτη μας, Γιάννη Παπαδάκου, το «Κατάλαβέ το» απέκτησε εικόνα. Είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό που ετοιμάσαμε και παρουσιάσαμε, νομίζω ότι άρεσε στον κόσμο κι αυτό αποτυπώνεται στα views και στα σχόλια που έχει το κομμάτι.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν σήμερα τα «views»;

Όλες αυτού του είδους οι μετρήσεις αποτελούν δείκτες για την επιτυχία ενός καλλιτεχνικού εγχειρήματος. Το κακό είναι ότι τους δίνουμε παραπάνω αξία από όσο πρέπει, πολλές φορές τα νούμερα είναι εικονικά ή φτιαχτά. Είναι εύκολο να αγοράσεις views… Όλα αυτά είναι καλά και δεν τα απορρίπτω, σαφώς και τα κοιτάω για να βλέπω που βρίσκομαι αλλά το σημαντικό είναι η πραγματική απήχηση που φαίνεται στο live.

Υπάρχουν τραγούδια που ξεχωρίζουν στα lives και τα αγαπάει ο κόσμος, ενώ δεν έχουν γίνει ραδιοφωνικές ή διαδικτυακές επιτυχίες;

Το «Μόνο μαζί σου» είναι ένα τεράστιο τραγούδι κατά την άποψή μου, που όμως πήγε πολύ μέτρια στα ραδιόφωνα. Όποτε το λέω στις εμφανίσεις μου, τραγουδάει μαζί μου όλο το μαγαζί. Το πρώτο μου τραγούδι, το «Κάνει Μοναξιά», παίχτηκε ελάχιστα στα ραδιόφωνα αλλά είναι τραγούδι προίκας και θα το τραγουδάω μια ζωή. Αν είχα να επιλέξω μεταξύ της μη διαχρονικής επιτυχίας και της όχι τόσο μεγάλης και ξαφνικής αλλά διαχρονικής απήχησης, θα διάλεγα το δεύτερο σίγουρα. Το ιδανικό βέβαια είναι να συμβούν και τα δύο! (γέλια)

Είσαι αρκετά χρόνια στο χώρο. Αν σου ζητούσα να δώσεις μία συμβουλή στα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα την πορεία τους στο χώρο, τι θα τους έλεγες;

Είναι δύσκολο αυτό που με ρωτάς… πολλά παιδιά με πλησιάζουνε και με ρωτάνε τι να κάνουν για να μπουν στο χώρο. Έχουν δυσκολέψει τόσο ραγδαία τα πράγματα που δεν έχω τίποτα να συμβουλεύσω πέραν του να δουλέψουν το ταλέντο τους και να αρπάξουν την ευκαιρία που θα βρεθεί μπροστά τους. Η ευκαιρία μπορεί να είναι ένα talent show, αν και δεν πιστεύω πολύ σε αυτά, μπορεί να είναι ένα video στο YouTube, μια εμφάνιση σε ένα μαγαζί. Αν είναι να βρεις την ευκαιρία, θα τη βρεις… ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει.

Μήπως πια είναι πάρα πολλά τα μουσικά talent shows για αυτή τη μικρή χώρα;

Η απάντηση είναι η ερώτησή σου!

Μπορούν να απορροφηθούν τόσοι πολλοί νέοι καλλιτέχνες;

Δεν μπορούμε σαν χώρα να απορροφήσουμε τόσους πολλούς καλλιτέχνες, εκ των πραγμάτων φαίνεται αυτό. Έχει καταντήσει πια γραφικό αυτό, φέτος φτάσαμε να έχουμε ταυτόχρονα τρία τραγουδιστικά talent shows. Χιλιάδες παιδιά βγαίνουν στο γυαλί και ελάχιστα από αυτά μένουν στην επιφάνεια. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους! Όλα αυτά εξυπηρετούν τα τηλεοπτικά συμφέροντα του κάθε σταθμού και πλέον δείχνει κι ο κόσμος ότι έχει ανάγκη από κάτι καινούριο και διαφορετικό και στρέφεται σε άλλα πράγματα. Δεν είναι τυχαία η τεράστια επιτυχία του Survivor, ας πούμε. Η άνθιση των realities είχε έρθει πριν χρόνια και πέρασε, τώρα το ξαναζούμε. Κύκλος! Μακάρι να βγουν άξιοι καλλιτέχνες από αυτά και να μην εκμεταλλευτούν μονάχα την εφήμερη δημοσιότητα, χάνοντας την ουσία.

Τα επόμενα σχέδιά σου ποια είναι;

Ολοκληρώσαμε τη χειμερινή μας σεζόν στην Αθήνα και ξεκινήσαμε και την περιοδεία μας, το VretTour 2017 που θα είναι και φέτος πολύ μεγάλο και έντονο. Δε θέλω βέβαια να φτάσω τα περσινά επίπεδα, γιατί έπαθα τρεις φορές υπερκόπωση και τραυμάτισα το λαιμό μου. Υπάρχει όμως δουλειά και θα γίνουν εμφανίσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι. Θα κάνω κάποιες εμφανίσεις στο Block στην Ερυθραία και κάποιες εμφανίσεις στο Akanθus! Επίσης θα γίνει και μια σειρά εμφανίσεων στη Μύκονο. Άρα έχουμε Ελλάδα, Κύπρο και λίγες πόλεις της Ευρώπης αλλά και της Αυστραλίας! Μέχρι το Σεπτέμβριο θα είμαστε non stop στο δρόμο. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί, όπως είπα, είχα έναν πολύ ήρεμο χειμώνα για τα δικά μου δεδομένα και τώρα θέλω να βιώσω ένα έντονο καλοκαίρι και να μπω ξανά στους ρυθμούς της δουλειάς.

Σίγουρα θα σε πετύχουμε κάπου το καλοκαίρι!

Όπου κι αν βρίσκεστε, σίγουρα κάπου κοντά θα κάνω κάποια εμφάνιση! (γέλια)

Κλείνοντας, θέλω να μου κάνεις έναν απολογισμό για τη σεζόν που πέρασε.

Θέλω να γίνω πιο δυνατός και πιο ώριμος. Η κούραση των πολλών εμφανίσεων και σταθερό μοτίβο του προγράμματός μου με έκαναν λίγο διεκπεραιωτικό. Θέλω να δώσω το εκατό τοις εκατό του εαυτού μου και θέλω να έχω τα περιθώρια να εξελίξω όλη την αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Το πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει για τις νέες εμφανίσεις μας είναι εντελώς καινούριο και έχουμε προσθέσει και δύο πνευστά στην ομάδα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, ο κόσμος φαίνεται να αντιλαμβάνεται την προσπάθειά μας και την ανταμείβει.

Θερμές ευχαριστίες στο “Loukas Bakery”, Δημητρίου Γούναρη 3, Άνω Γλυφάδα, για την όμορφη φιλοξενία!

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Σοφία Μπεκιάρη
Φωτογραφίες: byRon
Απομαγνητοφώνηση: Αθανασία Βογιάρη – Κατερίνα Γκίνη

 

Πηγή: tralala,gr

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Συνέντευξη | Ηλίας Βρεττός: «Από ένα σημείο και μετά αυτά που μας καθορίζουν είναι τα “όχι” μας!»”

Leave a Reply