Συνέντευξη | Nto Diesi: «Η συνάντηση με τους ανθρώπους στις μουσικές εμφανίσεις μας είναι η πεμπτουσία της επικοινωνίας!»

Nov 18, 2019 No Comments by

Οι Nto Diesi έκαναν την εμφάνισή τους το 2015, στην ελληνική μουσική σκηνή. Ερμηνεύτρια του συγκροτήματος είναι η Πένυ Ραμαντάνη, η οποία έχει διανύσει ήδη 18 χρόνια στη δισκογραφία, 15 με το συγκρότημα «Όναρ» και τρία τελευταία χρόνια ως σόλο καλλιτέχνης, μέχρι τη δημιουργία των Nto Diesi. Τη μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Νίτης, ένας απ’ τους εξαιρετικότερους μουσικούς της γενιάς του, όπου εκτός απ’ την blues πλευρά του, που υποστηρίζει με πάθος τα τελευταία χρόνια, έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της ροκ και ποπ σκηνής. Τη βασική ομάδα, στις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις, συμπληρώνει ο Μάξιμος Δράκος, κορυφαίος πιανίστας και μουσικός, ο οποίος έχει επίσης στο ενεργητικό του συνεργασίες με πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες.

Το tralala συνάντησε τους Nto Diesi, με αφορμή τις εμφανίσεις στη μουσική σκηνή Σφίγγα!

Δείτε όλα όσα μας είπαν…

Τον Δεκέμβρη του 2015 ξεκινήσατε τη διαδρομή σας με το τραγούδι «Να σουν εδώ» -μία διαφορετική μελωδία από τα συνηθισμένα. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας μου από τους Όναρ και μην έχοντας αποφασίσει ακόμα τι ακριβώς θα κάνω, ήρθα σε επαφή με μουσικούς που είχα ήδη συνεργαστεί και γνώριζα με σκοπό να κάνουμε κάποια live με διαφορετικό λίγο ρεπερτόριο, να δοκιμάσουμε πράγματα κτλ. Έτσι, επικοινώνησα με τον Δημήτρη με τον οποίο σιγά σιγά φτιάξαμε ένα ακουστικό σχήμα με τον παιδικό του φίλο και εξαιρετικό δημιουργό και τραγουδιστή Δημήτρη Λάϊο που είχα τη χαρά να γνωρίσω τότε και κάναμε εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε ταξίδια, καράβια και πρόβες αρχίσαμε με τον Δημήτρη να γράφουμε κάποια τραγούδια και στην διαδικασία αυτή ενώθηκε και ο –επίσης παιδικός φίλος του Δημήτρη και κορυφαίος μουσικός – Μάξιμος Δράκος. Οι τρεις μας μπήκαμε σε μια μαγική περίοδο δοκιμών και δημιουργίας όπου κατέληξε στους Ντο Δίεση.

Ο Δημήτρης γνωρίζουμε ότι είναι ο συνθέτης του συγκροτήματος. Πότε κατάλαβες το ταλέντο σου στη σύνθεση; 

Δεν ξέρω αν πρέπει να μιλάμε για κάποιο ταλέντο, για να είμαι ειλικρινής, ωστόσο θυμάμαι τον εαυτό μου από πολύ μικρή ηλικία με γκρουπ στα οποία συμμετείχα να γράφω τραγούδια. Για πολλά χρόνια έκτοτε, σημείωνα κάποιες μουσικές ιδέες, οι οποίες ήταν κυρίως ορχηστρικές και βρίσκονταν φυλαγμένες σε σκληρούς δίσκους και συρτάρια. Η Πένυ ακούγοντας αυτές τις συνθέσεις βρήκε κάποιο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί στιχουργικά πάνω σε αυτές και κάπως έτσι γράφτηκαν τα πρώτα μας τραγούδια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθω με λαχτάρα και αγάπη στη διαδικασία τούτη της δημιουργίας.

Η Πένυ -στιχουργός του συγκροτήματος- έχει μια μεγάλη πορεία στο χώρο. Ποιες είναι οι επιρροές σου;

Αμέτρητες είναι οι επιρροές ενός ανθρώπου που έχει την τύχη να γεννηθεί στην Ελλάδα, έναν τόπο που βρίσκεται στο μέσο πολλών ερεθισμάτων, πολιτισμών, με τόσες προσλαμβάνουσες. Θυμάμαι τα τραγούδια του Νέου Κύματος που άκουγε η μητέρα μου, τις κασέτες με τους Animals του πατέρα μου, τα ρεμπέτικα που υπήρχαν στο στεροφωνικό στο σαλόνι, τη χορωδία του σχολείου στο γυμνάσιο όπου έμαθα την παραδοσιακή μας  μουσική, το ροκ της εφηβείας μου, την ποίηση των μεγάλων μας ποιητών του Σαχτούρη που ήταν ο αγαπημένος μου, του Καβάφη, του Λειβαδίτη και που η λίστα τους δεν τελειώνει.

Οι μελωδίες των τραγουδιών σας είναι ιδιαίτερες. Συμφωνήσατε αμέσως σε αυτό το ύφος της μουσικής;

Ήταν κάτι που συνέβη ανεπιτήδευτα, χωρίς να έχουμε προηγουμένως σκεφτεί ή προκαθορίσει τη μουσική μας κατεύθυνση ή ταυτότητα. Συνήθως ξεκινούσε μια μελωδία ή ένα μουσικό θέμα πάνω στο οποίο έγραφα και γεννιόταν λίγο μπροστά μας. Παρακολουθούσα τον Δημήτρη με τον Μάξιμο να αυτοσχεδιάζουν έχοντας το δέσιμο και την ελευθερία της μακρόχρονης φιλίας τους, προσπαθούσα να τους καταγράφω συνεχώς (διότι δεν έπαιζαν ποτέ κάτι δεύτερη φορά όσο κι αν νόμιζαν ότι μπορούσαν) και έτσι με μια ατμόσφαιρα κι έναν ρομαντισμό άλλης εποχής γεννήθηκαν τα πρώτα μας τραγούδια.

Σε τι φάση πιστεύετε ότι βρίσκεται σήμερα η μουσική; Τι απήχηση πιστεύετε ότι έχει η δική σας μουσική πρόταση στον κόσμο;

Μουσικά γεννιούνται – όπως πάντα – καινούργια πράγματα και πολλά. Άλλωστε κάθε εποχή έχει ανάγκη από τα δικά της δημιουργήματα όποια κι αν είναι αυτά. Οι παραγωγές είναι πολύ προσεγμένες στην πλειοψηφία τους. Αυτό που η δική μας γενιά έχει να δουλέψει είναι κατά τη γνώμη μου ο λόγος. Η τέχνη της ανθρωπότητας έχει μιλήσει με εξαίσιο τρόπο για όλα σχεδόν τα πράγματα που την απασχολούν. Καμιά φορά μοιάζει σαν να έχουν ειπωθεί όλα, όμως δεν είναι αλήθεια. Κάθε έκφραση είναι ένα μοναδικός συνδυασμός πραγμάτων , που συμβαίνουν μόνο μια φορά, έτσι όσες φορές κι αν μιλήσει κανείς για την αγάπη, ή την αδικία, πάντα είναι κάτι διαφορετικό, είναι ένας νέος τρόπος.

Εμείς έχουμε την χαρά και την τύχη να ταξιδεύουμε τη μουσική μας μέσω των ζωντανών εμφανίσεων σε όσο πιο πολλά μέρη μπορούμε, χειμώνα και καλοκαίρι κι έτσι έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε κοντά με ανθρώπους που αγαπούν, στηρίζουν ή και γνωρίζουν για πρώτη φορά αυτή τη μουσική.

Έχετε και άλλους συνεργάτες με τους οποίους δουλεύετε πάνω στα τραγούδια σας;

Με το κομμάτι της ενορχήστρωσης και της παραγωγής ασχολούνται ο Δημήτρης και ο Μάξιμος. Στις μίξεις και τα mastring οι καλοί μας φίλοι και συνεργάτες Δημήτρης Μυγιάκης και Γιώργος Σιμάτος αντίστοιχα. Ο Βαγγέλης Καραπέτρος και ο Μιχάλης Κεχαγιάς ( Sidetrack) συνεισφέρουν σταθερά ως μουσικοί, τόσο στο στούντιο, όσο και στις ζωντανές μας εμφανίσεις. Είναι άνθρωποι με τους οποίους γνωριζόμαστε χρόνια και είμαστε δεμένοι σαν οικογένεια.

Ποια η αίσθηση που σας έμεινε από τις live εμφανίσεις σας;

Η συνάντηση με τους ανθρώπους στις μουσικές εμφανίσεις μας είναι η πεμπτουσία της επικοινωνίας και της ένωσης που προσφέρει απλόχερα η μουσική. Ταξιδεύουμε μια παράσταση την οποία στηρίζουμε στην έννοια της παρέας. Μας αρέσει συχνά να τραγουδάμε με φίλους στη ζεστασιά του σπιτιού και τη θαλπωρή της παρέας κι αυτό είναι που προσπαθούμε να μεταφέρουμε και στις εμφανίσεις μας οπότε αυτή είναι και η αίσθηση που έχουμε.

Σχετικά με τις επερχόμενες εμφανίσεις σας στην «Σφίγγα», τι να περιμένουμε;

Στη Σφίγγα έχουμε τη μεγάλη χαρά να παρουσιάζουμε την παράστασή μας μαζί με τον υπέροχο και ταλαντούχο Απόστολο Μόσιο και μια παρέα μουσικών που εκτός από εξαιρετικοί στο είδος τους είναι και πολύ θετικοί άνθρωποι, ο Δημήτρης Νάσσιος, ο Δημήτρης Γκαβαρδίνας, ο Βασίλης Παπαχρήστου, ο Μιχάλης Κεχαγιάς τραγουδιστής και τραγουδοποιός των Sidetrack. Έχουμε μπλέξει τα δικά μας τραγούδια, μαζί με πολλά αγαπημένα όλων μας, έχουμε μπλέξει τις μουσικές μας και τις παρέες μας και έχει βγει κάτι πολύ ζεστό και αληθινό. Ο Απόστολος είναι ένας μοναδικός τραγουδιστής που χαίρεσαι να τον ακούς, αλλά χαίρεσαι εξίσου και όταν τον γνωρίσεις.

Τι να ευχηθούμε στους Nto Diesi μέχρι την επόμενη φορά που θα ξαναβρεθούμε;

Να έχουμε καταρχάς όλοι άνθρωποι  υγεία, σωματική και ψυχική κι όσο για μας, να έχουμε την ευκαιρία και τη χαρά να συνεχίσουμε αυτό που

 

Πηγή: tralala,gr

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Συνέντευξη | Nto Diesi: «Η συνάντηση με τους ανθρώπους στις μουσικές εμφανίσεις μας είναι η πεμπτουσία της επικοινωνίας!»”

Leave a Reply