Συνέντευξη | Γλυκερία: «Τώρα η εποχή θέλει άλλα πράγματα και ο περίγυρος των καλλιτεχνών καμιά φορά τους φουσκώνει τα μυαλά!»

Jan 29, 2020 No Comments by

Γλυκερία… μια πραγματικά σπουδαία ερμηνεύτρια που αγαπάει το τραγούδι και το μεταφέρει μέσα από κάθε της εμφάνιση!

«Το τραγούδι είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη ζωή του ανθρώπου, είναι κινητήριος δύναμη για πολλά πράγματα… μας παρηγορεί, μας συντροφεύει στις χαρές ή στις λύπες μας» με αυτά τα λόγια περιγράφει τι σημαίνει για εκείνη τραγούδι και παραμένει πιστή σε αυτό όλα αυτά τα χρόνια!

Από το Σάββατο 25 Ιανουαρίου ξεκινάει με την αγαπημένη της Μελίνα Κανά στις «Γραμμές» και αυτός ήταν ένας καλός λόγος για να συναντηθεί μαζί της η αρχισυντάκτρια του Tralala.gr Σοφία Μπεκιάρη για μια ουσιαστική κουβέντα!

Απολαύστε την!

Τι ωραίος συνδυασμός είναι αυτός… Γλυκερία και Μελίνα Κανά μαζί, εδώ στις «Γραμμές»!

Είμαι ενθουσιασμένη, είναι ένας χώρος που τον αγαπώ πολύ και έχω παίξει άλλες δύο φορές εδώ. Όταν ανεβαίνω σ’ αυτό το ζεστό πάλκο, σ’ αυτή τη μικρή σκηνή, νιώθω ότι το κοινό μ’ αγκαλιάζει… ειδικά αν το μαγαζί είναι πλημμυρισμένο από κόσμο, αυτό είναι ακόμα πιο έντονο. Τη Μελίνα Κανά την αγαπώ και τη θαυμάζω, έχουμε συνεργαστεί ξανά και έχουμε μια πάρα πολύ καλή σχέση και μουσικά αλλά και σαν άνθρωποι… χωρίς απαραίτητα να είμαστε κολλητές. Υπάρχει ένα εσωτερικό δέσιμο και πολλά κοινά στοιχεία, κοινές αγάπες. Αγαπάμε πολύ και οι δύο το καλό ελληνικό τραγούδι, τα λαϊκά μας τραγούδια… Είμαι πολύ ευτυχής που θα είμαι εδώ στις «Γραμμές» μαζί της!

Όλα είναι, λοιπόν, όπως πρέπει να είναι! Τι είναι αυτό που πιστεύετε πως θα τραβήξει τον κόσμο να έρθει και να σας απολαύσει; 

Είναι μία εποχή δύσκολη για τον κόσμο γι’ αυτό κι εμείς έχουμε ετοιμάσει ένα καλό πρόγραμμα, με ωραία δομή – για την οποία να πω ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» στον Στέλιο Φωτιάδη που μας συντονίζει κι έχει πολύ ωραίες ιδέες, είναι ο μαέστρος μας -. Έχουμε μαζί μας μια υπέροχη ορχήστρα με καταπληκτικά παιξίματα! Αυτό που θα κάνουμε βγαίνει από την ψυχή μας, μέσα από την καρδιά μας κι έχει αντίκρισμα στον κόσμο. Όσο κι αν η εποχή μας επιβάλλει και προβάλλει το λούσο και το λούστρο, οι άνθρωποι έχουν ουσιαστική ανάγκη να νιώσουν τον άλλο κοντά τους, πόσο μάλλον μέσω του τραγουδιού. Το τραγούδι είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη ζωή του ανθρώπου, είναι κινητήριος δύναμη για πολλά πράγματα… μας παρηγορεί, μας συντροφεύει στις χαρές ή στις λύπες μας. Όλοι έχουμε κάποια αγαπημένα τραγούδια που τα ‘χουμε συνδυάσει με κάποιες στιγμές της ζωής μας.

Ο κόσμος αντιλαμβάνεται την ειλικρινή αγάπη θεωρείτε;

Το τραγούδι αποτελεί πολύ μεγάλη μορφή τέχνης, οπότε αν αυτό μπορείς να το αποδώσεις με ζεστασιά, με ειλικρίνεια κι αλήθεια… ο κόσμος το αντιλαμβάνεται, το εισπράττει. Είναι από καρδιά σε καρδιά, όχι από μυαλό σε μυαλό! Αν δεν μιλήσει στην καρδούλα σου, δεν υπάρχει επαφή. Ο κόσμος πρέπει να ‘ρθει και να το χαρεί, να νιώσει ταύτιση και φεύγοντας, να πάρει κάτι μαζί του… έστω μια όμορφη στιγμή που θα τη θυμάται.

Εσείς πέσατε ποτέ στην παγίδα του να σας ενδιαφέρει περισσότερο το «περιτύλιγμα» κι όχι η ουσία του πράγματος;

Είναι «σειρήνες» όλα αυτά! Ευτυχώς για μένα οι φορές που μπορεί να έπεσα σ’ αυτή την παγίδα ήταν ελάχιστες κι αποτέλεσαν πολύ μικρά διαλείμματα. Αυτό μου συνέβη γιατί το επέβαλλε τόσο πολύ η εποχή και η κοινωνία που δεν μπορούσες να κάνεις πίσω και να είσαι ο εαυτός σου. Το επιφανειακό είναι τόσο ψεύτικο για μένα, δεν μπορώ να λειτουργήσω αν δεν είμαι ο εαυτός μου. Όταν βγαίνω να τραγουδήσω το ευχαριστιέμαι με την ψυχή μου για να το ευχαριστηθεί κι ο κόσμος. Εντάξει, θα υπάρξει και κόσμος που επιλέγει να ευχαριστηθεί και με κάτι διαφορετικό, είναι απολύτως αποδεκτό!

Ποια ήταν η στιγμή που η Γλυκερία αποφάσισε ότι το τραγούδι είναι αυτό με το οποίο θέλει να ασχοληθεί;

Δεν ήταν απόφαση… όπως το θυμάμαι τώρα, πάντα εκεί ήμουν από παιδί. Είναι πολύ κλισέ αυτό που λέω τώρα, αλλά ήταν κάτι που ήρθε κι εξελίχθηκε μόνο του, δεν ήταν όνειρο, απωθημένο ή φιλοδοξία. Ήταν σαν να ήξερα πάντα ότι θα ακολουθήσω αυτό το δρόμο. Ευτυχώς είναι δώρο θεού αυτό κι είμαι από τους προικισμένους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί για το τραγούδι. Αυτό δεν το είχα αντιληφθεί ξεκινώντας και ξεκίνησα χωρίς νόρμες, χωρίς κάτι σίγουρο. Μπήκα στο χώρο και μετά σιγά σιγά έκανα κάποιες γνωριμίες με ανθρώπους, όπως ο Στέλιος Φωτιάδης που ήξερε να διευθετήσει κάποια πράγματα πιο πρακτικά που εγώ δεν γνώριζα.

Δυσκολίες υπήρξαν; Ή αν είμαστε θετικοί άνθρωποι έρχονται και όλα θετικά;

Μπορεί να είναι έτσι. Εγώ ακόμη και αν πέρασα μερικά δύσκολα στην πορεία μου ούτε καν τα θυμάμαι. Θυμάμαι με τόση αγάπη ό,τι έχω κάνει. Τους δίσκους, τα στούντιο, τα live, τις συναυλίες στο εξωτερικό, τον τόσο πλούτο της Ελληνικής μουσικής. Με ποια αναποδιά να στεναχωρηθείς; Όπως και στη ζωή, πρέπει να την ξεπερνάμε την αναποδιά.

Οι ταλαντούχοι και οι προικισμένοι άνθρωποι είναι πιο χαμηλών τόνων από αυτούς που τους λείπει το βασικό συστατικό, στο κάθε επάγγελμα;

Δεν ξέρω να το πω. Βλέπω ανθρώπους που πραγματικά τους θαυμάζω για το ταλέντο τους και είναι επηρμένοι, δεν ξέρω όμως αν είναι καθολικό αυτό! Αλλά κανονικά θα έπρεπε όμως να είσαι χαμηλών τόνων γιατί όταν έχεις ένα ταλέντο σημαίνει ότι ο Θεός σου χάρισε κάτι απλόχερα, θα πρέπει να έχεις ανοιχτή καρδιά, πως μπορείς να είσαι αλλιώς; Συμβαίνει όμως και αυτό γιατί ίσως μερικοί δεν έχουν λύσει κάποια θέματα. Μπορεί να συμβαίνει και με μένα και να το βλέπει ένα τρίτο μάτι. Δεν θέλω να περιαυτολογώ. Αυτή είναι η πορεία της ζωής. Μαθαίνεις και διορθώνεις. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Να διορθώσεις.

Οι καλλιτέχνες ακούνε ή θέλουν μόνο να εκφράσουν αυτό που νιώθουν εκείνοι; Είναι έτοιμοι να ακούσουν κάτι που μπορεί να μην τους αρέσει; Σε ένα τραγούδι, σε ένα πρόγραμμα ή ακόμα και στην εμφάνιση τους; Αντέχουν την αλήθεια;

Μερικοί την αντέχουν, μερικοί όχι. Όσο πιο παλιά πας τόσο πιο γειωμένοι ήταν. Τώρα και η εποχή θέλει άλλα πράγματα και ο περίγυρος των καλλιτεχνών καμιά φορά τους φουσκώνει τα μυαλά. Ίσως τα πιο νέα παιδιά να μην είναι τόσο κατασταλαγμένα αλλά γενικά οι άνθρωποι παίρνουν τη γνώμη των άλλων. Στο ντύσιμο είναι ωραίο να ακούς τις συμβουλές αλλά είναι καλό να αισθάνεσαι εσύ όμορφα μέσα σε αυτό που φοράς. Εγώ θέλω να αισθάνομαι ωραία με αυτό που φοράω, με το τραγούδι που θα πω. Ακούω γνώμες αλλά θέλω να έχω την επιλογή.

Νέα παιδιά βλέπετε να έρχονται και να έχουν ταλέντο;

Πάντα υπάρχουν νέοι απλά η δισκογραφία περνάει μια φοβερή κάμψη, αλλάζουν τα δεδομένα, δεν υπάρχουν χρήματα αλλά το τραγούδι δεν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει. Θα βρεθούν οι τρόποι. Και αν υπάρχει κάποια κάμψη στην ποιότητα στο Ελληνικό τραγούδι, έχουμε μεγάλη κληρονομιά, μεγάλο πλούτο. Το μέλλον είναι μπροστά για τα νέα παιδιά, να επιλέξουν και να κάνουν τα καλύτερα. Και πάλι θα βγουν καλοί δημιουργοί, καλοί τραγουδιστές. Το τραγούδι θα λάμψει ξανά.

Ολοκληρώνοντας, τι ευχή θα δίνατε στους ανθρώπους που διαβάζουν και ακούνε την Γλυκερία; 

Πρώτα απ’όλα, όλος ο κόσμος να έχει υγεία και να μπορεί να πολεμήσει το κάθε τι για τον εαυτό του. Να έχει δυνάμεις, ψυχική υγεία, να έχει παρέες και φίλους. Να αγαπάει τους γονείς του και όλο τον κόσμο. Να φέγγει ένα φως γύρω από κάθε άνθρωπο και να βλέπει τον σωστό δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Σοφία Μπεκιάρη

Απομαγνητοφώνηση: Ελεάννα Καπάνταη

 

Πηγή: tralala,gr

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Συνέντευξη | Γλυκερία: «Τώρα η εποχή θέλει άλλα πράγματα και ο περίγυρος των καλλιτεχνών καμιά φορά τους φουσκώνει τα μυαλά!»”

Leave a Reply