Συνέντευξη | Γιώργος Παπαδόπουλος: «Σε αυτή τη δουλεία έχει χαθεί η ειλικρίνεια!»

May 07, 2019 No Comments by

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους δημιουργούς και ερμηνευτές της Ελληνικής δισκογραφίας!

Διατηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους επιλέγει να απασχολεί μόνο μέσα από την δουλειά του και κρίνοντας από το αποτέλεσμα αυτής το έχει καταφέρει σίγουρα!

Πιο κατασταλαγμένος και πιο σίγουρος από ποτέ δείχνει να έχει επαναπροσδιορίσει πρόσωπα και καταστάσεις και πλέον με γνώμονα την δική του αλήθεια δηλώνει παρόν στα μουσικά δρώμενα.

Με αφορμή το νέο του τραγούδι «Το Χειρότερο σου Ψέμα» που κυκλοφορεί από την PanikRecordsκαι γνωρίζει μεγάλη επιτυχία αλλά και εν όψη της περιοδείας του ο επιτυχημένος δημιουργός και ερμηνευτής Γιώργος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με την αρχισυντάκτρια τουTralala.GRΣοφία Μπεκιάρη και της παραχώρησε μια συνέντευξη άκρως ενδιαφέρουσα!

Γιώργος Παπαδόπουλος

Γιώργο μου καλησπέρα… την περίμενα αυτή τη συνέντευξη! Πώς είσαι;

Η αλήθεια είναι πως την περίμενα κι εγώ!!! Είμαι πάρα πολύ καλά, είμαι χαρούμενος, υγιής και κάνω όνειρα!!

Πολύ όμορφο αυτό που μου λες! Η υγεία είναι το σημαντικότερο όλων έτσι κι αλλιώς κι όταν την έχουμε μπορούμε να ονειρευόμαστε.

Τα τελευταία χρόνια ζούμε σε μία περίοδο που τα πάντα γύρω μας προσπαθούν να μας κάνουν να μην ονειρευόμαστε, να μην ξυπνάμε νιώθοντας ωραία. Το θέμα είναι να βρίσκεις τρόπους να τα ξεπερνάς! Όλα αυτά πηγάζουν από μέσα μας, δεν θα τα βρεις σε υλικά… είναι στιγμές, όλα στη ζωή είναι στιγμές.

Το πιστεύεις αυτό;

Σαφώς! Πρόσφατα είχα μια συζήτηση με έναν φίλο για το τι είναι ευτυχία. Ευτυχία, του είπα, είναι οι στιγμές που θα θυμάσαι. Μόνο αυτό! Δεν μπορείς να είσαι συνέχεια ευτυχισμένος, αλλά ούτε και μίζερος.

Πόσο εύκολο είναι να βρούμε μέσα μας αυτό που περιγράφεις, ώστε να μπορούμε και να το μεταδώσουμε;

Τελικά είναι πάρα πολύ εύκολο. Μεγαλώνουμε μαθαίνοντας να μην ψάχνουμε μέσα μας και καταλήγουμε να γερνάμε και να προσπαθούμε τότε να σκαλίσουμε βαθιά στην ψυχή μας. Το μυστικό είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου κι η ευτυχία σου να πηγάζει από μέσα προς τα έξω.

Νιώθω ότι έχω απέναντί μου έναν Γιώργο πιο κατασταλαγμένο και σίγουρο από ποτέ. Σωστά το περιγράφω;

Πιστεύω πως όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τα βρίσκει όλο και περισσότερο με τον εαυτό του. Αυτό που παρατηρείς, δεν το έχω προσπαθήσει! Προέκυψε και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό.

giorgos papadopoulos

Οι αλλαγές που έχουν συμβεί στη ζωή σου, πως σε έχουν διαμορφώσει πια;

Δεν έχουν αλλάξει την προσωπικότητά μου, η καθημερινότητά μου διαφοροποιήθηκε μόνο. Έχει γεμίσει η ζωή μου χαρά!

Είσαι από τους μπαμπάδες που δεν θέλουν να χάνουν ούτε στιγμή από το μεγάλωμα των παιδιών τους;

Όπως σου είπα και πριν, η ζωή είναι στιγμές. Αυτές λοιπόν είναι κάποιες στιγμές που δεν θέλω να χάσω γιατί δεν ξαναγυρνάνε πίσω, δεν θα μπορώ να τις ξαναζήσω.

Ήσουν έτοιμος να γίνεις μπαμπάς;

Ναι! Γενικά οι καλλιτέχνες πιστεύουμε ότι η χαρά μας είναι η δουλειά μας. Η δουλειά μας είναι ένα μέρος της χαράς μας, αλλά δεν είναι η ζωή μας. Μπορεί να ακουστεί κάπως αυτό που λέω, αλλά όταν κλείνουν τα φώτα και γυρνάμε σπίτια μας… πρέπει να υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον εκεί. Είναι πολύ εύκολο να τυφλωθείς και να παρασυρθείς σ’ αυτή τη δουλειά, να νομίσεις ότι όλα γυρίζουν γύρω από αυτή… εγώ ευτυχώς το αντιλήφθηκα γρήγορα και λέω με βεβαιότητα πως η χαρά είναι στα παιδιά!

Τώρα πια που είσαι και γονιός, σε προβληματίζει λίγο παραπάνω η κατάσταση που επικρατεί γενικά στην Ελλάδα; Σε αγχώνει αυτό όσον αφορά και το μέλλον του παιδιού σου;

Σαφώς, πριν κάνω παιδί δεν σκεφτόμουν έτσι, δεν ασχολούμουν. Βιώνω την κρίση κι εγώ όπως όλος ο κόσμος αλλά μέχρι τώρα δεν έδινα τόση σημασία. Με το παιδί έχω αρχίσει να βλέπω τελείως διαφορετικά κάποια πράγματα. Πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές και στη χώρα αλλά και στους ανθρώπους. Παλιότερα υπήρχε περισσότερη ευγένεια και ανθρωπιά, τώρα αυτά έχουν δυστυχώς χαθεί.

Πιστεύεις πως οι δύσκολες καταστάσεις που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια μας οδήγησαν σ’ αυτό το σημείο;

Μα φυσικά, είμαστε όλοι μες στα νεύρα συνεχώς. Οι φόροι, οι ειδήσεις κι όλα όσα συμβαίνουν μας φορτώνουν με νεύρα και ξεσπάμε συνήθως στον διπλανό μας.

giorgos papadopoulos

Θα επανέλθω σ’ αυτό που μου είπες λίγο πριν… πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζετε το επάγγελμά σας σαν τον μικρόκοσμό σας;

Σαφώς… και είναι μια παγίδα αυτό. Όταν ξεκινάς, είσαι γεμάτος όνειρα, ελπίδες και στόχους… για να πετύχεις αυτούς τους στόχους, δουλεύεις πολύ σκληρά και δίνεις όλο σου το είναι. Το σημαντικό όμως είναι να μην χάσεις τον εαυτό σου και να μην γίνεις εσύ δούλος της δουλειάς σου. Είναι άλλο το να υπηρετείς τη μουσική, κι άλλο το να κάνεις τα πάντα για να υπηρετείς τη μουσική. Γι’ αυτό καμιά φορά είναι καλό να πέσεις σε αυτή την παγίδα, ώστε να καταλάβεις τι συμβαίνει γύρω σου. Θα στο πω πολλές ακόμα φορές, όλα στη ζωή είναι στιγμές. Όντας τόσο αφοσιωμένος στους στόχους σου, σου συμβαίνουν όμορφα πράγματα και δεν τα ζεις.

Έχεις νιώσει ποτέ να χάνεις τον εαυτό σου; Κι αν ναι, πως αντέδρασες σε αυτό;

Μου έχει συμβεί και το κατάλαβα αρκετά σύντομα. Ήταν μια εποχή που έκανα τηλεόραση σε Ελλάδα και Κύπρο, ήμουν Θεσσαλονίκη για εμφανίσεις, παράλληλα έγραφα για πάρα πολλούς άλλους καλλιτέχνες κι ετοίμαζα και τον δίσκο μου. Ήμουν είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο στο studio, Κύπρο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη… Όταν τελείωσα τη χρονιά και συζητούσα με τον συνεργάτη μου, αντιλήφθηκα ότι μπορεί να πήγαν καλά τα πράγματα αλλά δεν το έζησα όπως έπρεπε. Ήμουν ένα ρομπότ που εκτελούσε εντολές.

Υπήρξε ποτέ στιγμή που να αντιλήφθηκες ότι «την ψώνισες»;

Στην αρχή, ήμουν 17,5 χρονών και μόλις είχα υπογράψει συμβόλαιο με εταιρία στην Κύπρο. Μου έγραψε το πρώτο μου τραγούδι ο Χρήστος Δάντης και έγινε χρυσό. Πήγαινα σχολείο ακόμα και γινόταν χαμός! Εκεί την είχα «ακούσει», ναι.

Είναι καλό ή κακό για έναν καλλιτέχνη αυτό;

Είναι κακό. Είναι άλλο να ‘σαι ψωνισμένος με τη δουλειά σου, να ‘χεις απαιτήσεις απ’ τον εαυτό σου και τους συνεργάτες σου για να γίνεται καλύτερα η δουλειά σου κι άλλο το να έχεις απαιτήσεις άλλες που δεν αφορούν τη δουλειά και φέρνουν σε δύσκολη θέση τους γύρω σου.

Παρατηρείς συχνά ανθρώπους που την έχουν «ακούσει»;

Έχω πια μάθει ν’ αντιμετωπίζω τους ανθρώπους. Έχω καταλήξει πως όλοι καλλιτέχνες είναι ψωνισμένοι, άλλοι λίγο κι άλλοι περισσότερο από όσο πρέπει. Είναι αναπόφευκτο, νομίζω.

Γιώργος Παπαδόπουλος

Καλλιτέχνες, όπως εσύ, που είστε και δημιουργοί… είστε λίγο πιο απαιτητικοί ή δυσπρόσιτοι;

Εγώ προσωπικά δεν νιώθω ότι είμαι περίεργος, αν και μου λένε ότι είμαι περίεργος άνθρωπος (γέλια)! Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό που λες είναι νόμος, αλλά εγώ δεν με βλέπω έτσι. Δεν είναι εύκολο να δημιουργηθεί πια αυτός ο «μύθος» που δημιουργούνταν γύρω από κάποιους καλλιτέχνες παλιότερα. Όλοι είμαστε ξεχωριστές προσωπικότητες και επιλέγουμε τι θα προβάλλουμε από αυτές μέσω των socialmediaκαι γενικότερα.

Έχεις δώσει τραγούδια σου σε πολλούς συναδέλφους σου. Έχει τύχει ποτέ να το μετανιώσεις;

Όχι, όταν γράψω κάτι για κάποιον είναι δικό του. Δεν το έχω μετανιώσει ποτέ. Υπήρξαν περιπτώσεις που όλα ξεκίνησαν με καλή χημεία και τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ταιριάζαμε, αλλά κι εκεί δεν μπορώ να πω ότι το μετάνιωσα.

«Ακούνε» οι τραγουδιστές σήμερα τις συμβουλές που θα τους δώσεις, όσον αφορά τα τραγούδια που τους γράφεις;

Παλιότερα «άκουγαν» περισσότερο. Νομίζουν πια ότι λόγω της επιτυχίας μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους. Γι’ αυτό και υπάρχουν ελάχιστοι παραγωγοί στην Ελλάδα σήμερα.

Επί της ουσίας, τι είναι ένας παραγωγός; Τι μπορεί να προσφέρει σε έναν καλλιτέχνη;

Παραγωγός είναι αυτός που θα σου βρει το τραγούδι, αυτός που θα φανταστεί πως θα τελειοποιηθεί το τραγούδι και θα μιλήσει με τον ενορχηστρωτή. Αυτό που φαντάζεται ο παραγωγός, θα στο φέρει και σαν τελικό αποτέλεσμα. Ο QuincyJones, ο παραγωγός του MichaelJackson, ασχολούνταν με μια μπασογραμμή για μήνες. Αυτός είναι ο παραγωγός!

Εμπιστεύεσαι εύκολα ανθρώπους γύρω σου;

Όχι!

Απάντησες αμέσως!

Δεν εμπιστεύομαι εύκολα γιατί έχει χαθεί η ανθρωπιά.

Τι είναι αυτό που σε έκανε τόσο επιφυλακτικό;

Δεν ήμουν πάντα έτσι. Από τη συναναστροφή μου με πολλά είδη ανθρώπων καταλαβαίνω όμως ότι έτσι πρέπει να είμαι.

Το νέο σου τραγούδι λέγεται «Το χειρότερο σου ψέμα». Πόσα ψέματα μπορεί να ανεχθεί ο Γιώργος;

Όχι πολλά. Σχεδόν καθόλου. Πλέον καταλαβαίνω πότε ο άλλος μου λέει ψέματα.

Τι σε βοήθησε στο να το καταλαβαίνεις πλέον;

Στη δουλεία μας θα σου πουν πολλά ψέματα για να νιώσεις ωραία. Λείπουν οι ειλικρινείς άνθρωποι που θα σου πουν την αλήθεια χωρίς να φοβούνται μην νευριάσεις ή πληγωθείς.

Αντέχετε να ακούτε και κάτι κακό όμως;

Αντέχουμε και κακώς έχουμε μάθει να ακούμε μόνο τα ωραία. Σε αυτή τη δουλεία έχει χαθεί η ειλικρίνεια.

Το χειρότερο ψέμα που έχεις πει τελευταία ποιο είναι;

Δεν λέω τόσα ψέματα πλέον, είμαι αφοπλιστικά ειλικρινής. Ούτε καν μικρά αθώα ψέματα!

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιλέξεις αυτό το τραγούδι;

Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με την Όλγα Βλαχοπούλου. Ήταν ένας στίχος που μόλις τον είδα μου άρεσε πολύ, έγραψα τη μουσική του και το κυκλοφόρησα. Δεν το πολυσκέφτομαι, η καρδιά μου με οδηγεί. Δεν πάω στοχευμένα.

Έχουν αλλάξει οι εποχές πλέον; Είναι το κοινό πιο υποψιασμένο;

Ναι, γι’ αυτό ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι αληθινός. Τα ψεύτικα δεν πουλάνε, δεν υπάρχουν τα «τέλεια». Την διαφορά την κάνουν όσοι είναι ο εαυτός τους, το βλέπουμε και στα socialmedia.

Εσύ τι σχέση έχεις με τα socialmedia;

Στην αρχή ήμουν ενεργός, μετά δεν μου άρεσε που έγινε ψεύτικο όλο αυτό, αλλά τώρα έχω αρχίσει και ασχολούμαι ξανά λίγο πιο έντονα.

Γιώργος Παπαδόπουλος

Βοηθούν σημαντικά στο επάγγελμά σου;

Πάρα πολύ, αλλά είναι παγίδα. Μπορούν να βοηθήσουν θετικά ή αρνητικά.

Υπάρχει κορεσμός σε αυτή την κατάσταση πια, πιστεύουν όλοι πως είναι κάτι;

Υπάρχει κορεσμός, ναι. Αλλά γιατί να μην είναι όλοι κάτι; Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Στο χέρι σου είναι πως θα χρησιμοποιήσεις το βήμα που σου δίνεται. Μέσω των socialmediaμπορούν να βγουν ταλέντα παντού.

Εσύ εντοπίζεις νέα ταλέντα;

Ναι!

Πιστεύεις ότι γίνονται πράγματα;

Ναι!

Πες μου ένα ταλέντο;

Ο Βαγγέλης Κακουριώτης. Δεν τον ξέρω καθόλου, αλλά ξέρω ότι δουλεύει πάρα πολύ. Είδα μεγάλη διαφορά στη φωνή του και εξέλιξη. Οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να χάνουν την ψυχούλα τους. Πρέπει να μάθεις να έχεις τεχνική, αλλά να μη χάνεις την ψυχή σου.

Στον χώρο που είστε όμως οι συνθήκες πολλές φορές δεν επιβάλουν να αλλάξεις λίγο;

Πρέπει να είσαι αληθινός με ότι κάνεις, αλλιώς θα γίνεις ρομπότ πολύ εύκολα. Άλλο να κάνεις τα πάντα με πάθος για το στόχο σου, κι άλλο να τα κάνεις καθαρά για να γίνεις κάτι, έτσι χάνεις όλη τη μαγεία.

Γιώργος Παπαδόπουλος

Εσύ τις περισσότερες ώρες της καθημερινότητάς σου είσαι ο Γιώργος ή ο Παπαδόπουλος;

Είμαι πάντα ο Γιώργος. Κι όταν έκανα τηλεόραση, πάλι ο Γιώργος ήμουν.

Έχει τύχει να σε συμβουλεύσουν ποτέ ότι πρέπει να λειτουργήσεις λίγο διαφορετικά;

Ναι, κι όποτε το προσπαθήσαμε λειτούργησε αρνητικά. Το στημένο δεν αρέσει σε κανέναν. Πάνω στην πίστα, στη σκηνή, στο καμαρίνι, δεν υφίσταται πλέον… ούτε ο μύθος!

Τηλεόραση θα ξαναέκανες;

Πολύ δύσκολα. Απαιτεί πολλές ώρες κάθε ημέρα. Δεν θα ήθελα, εκτός αν ήταν πολλά τα λεφτά.

Προσφέρει επί της ουσίας στον καλλιτέχνη κάτι;

Ναι, σου προσφέρει μια δημοσιότητα, αλλά είναι στο χέρι σου πως θα τη διαχειριστείς. Αν θα την κερδίσεις ή αν θα σε κερδίσει.

Πως βλέπεις τις συμμετοχές της Ελλάδας και της Κύπρου στη φετινή Eurovision;

Μου αρέσουν πολύ και τα δυο τραγούδια. Της Κύπρου είναι καθαρά τραγούδι Eurovision. Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν της Ελλάδας, μου άρεσε πάρα πολύ.

Ένα θετικό στοιχείο για κάθε τραγούδι;

Πιστεύω πως της Τάμτα εξυπηρετεί τον σκοπό της Eurovision, είναι για clubκαι σε κάνει να ακολουθείς. Της Κατερίνας Ντούσκα βγάζει την αλήθεια και μου αρέσει.

Γιώργος Παπαδόπουλος

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Έχω ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα που θα το παρουσιάσω σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Θα κάνω καλοκαιρινή περιοδεία και θα πάμε επίσης στην Αυστραλία με τον Σταμάτη Γονίδη και την Πέγκυ Ζήνα! Παράλληλα ετοιμάζω τον δίσκο μου, γράφω τραγούδια για πολλούς φίλους. Σύντομα θα ακούσετε νέο τραγούδι από τη Νατάσα Θεοδωρίδου.

Έχετε ταιριάξει με την Νατάσα!

Πάρα πολύ. Από την πρώτη γνωριμία μας γίναμε φίλοι. Μετά της έγραψα κάποια τραγούδια για τον δίσκο της. Θυμάμαι στην περιοδεία μας στην Αμερική περάσαμε τέλεια. Περιμέναμε να βρεθούμε και να ξεκινήσει η μέρα. Ήταν απίστευτη χημεία.

Συμβαίνει σπάνια αυτό! Είναι η Νατάσα ένας δοτικός άνθρωπος; Σε βοήθησε αυτό;

Η Νατάσα σε βοηθάει να ρίξεις τις άμυνες σου και σε κάνει να νιώθεις άνετα κι ο εαυτός σου.

Τι στοιχεία πρέπει να έχει κάποιος για να συμπεριφέρεται όπως η Νατάσα;

Να τα έχεις καλά με τον εαυτό του! Η Νατάσα – όσες φορές συνεργαστήκαμε – είχε το όνομά της στο ίδιο επίπεδο με το δικό μου. Η αφίσα ήταν ίδια. Την είχα ρωτήσει κάποια στιγμή και μου είπε πως δεν έχει να φοβηθεί κάτι από εμένα, ούτε εγώ από εκείνη. Ο κόσμος ξέρει ποιοι είμαστε και πάμε να κάνουμε απλά το καλύτερο.

Γιώργος Παπαδόπουλος

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Σοφία Μπεκιάρη

Φωτογραφίες: byRon

Απομαγνητοφώνηση: Αθανασία Βογιάρη – Μιχάλης Οικονομάκος

 

Πηγή: tralala,gr

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Συνέντευξη | Γιώργος Παπαδόπουλος: «Σε αυτή τη δουλεία έχει χαθεί η ειλικρίνεια!»”

Leave a Reply