Βιογραφία | Κωνσταντίνα

Oct 19, 2017 No Comments by

Η Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου είναι Κύπρια τραγουδίστρια, γνωστή και ως Κωνσταντίνα.

Γεννήθηκε στην Λευκωσία στις 7 Οκτωβρίου και από μικρή ασχολήθηκε με την μουσική. Η σχέση της με τη μουσική ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία. Από τον πατέρα της πήρε τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα: “Του πατέρα μου του άρεσε πολύ η φυσαρμόνικα. Μας έπαιρνε μαζί του όταν παντρευόντουσαν συγγενείς μας και τραγουδούσαμε τα ‘τσιάτιστα’, μια μελωδία πολύ συγκεκριμένη, σαν τα ριζίτικα”. Η ίδια μιλώντας για τα παιδικά της χρόνια αναφέρει: “Μεγάλωσα σε μια μεγάλη οικογένεια, ήμασταν πέντε παιδιά και αυτό τα λέει όλα. Μου άρεσε η γυμναστική και ο αθλητισμός. Έπαιζα αψηφώντας τους κινδύνους … ήμουνα ατίθαση και αεικίνητη”.

Σε νεαρή ηλικία χάνει τον πατέρα της, όταν εκείνος κηρύσεται αγνοούμενος στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Η ίδια τραγουδάει σε εκδηλώσεις του Ερυθρού Σταυρού. Σύντομα ξεκινά να εμφανίζεται σε μπουάτ στην Κύπρο μαζί με τον αδελφό της Πανίκο.

Στην Κύπρο την ανακαλύπτει η Χαρούλα Αλεξίου η οποία αναγνωρίζει το ταλέντο της και την προτρέπει να έρθει να την βρει στην Ελλάδα. Η ίδια αναφερόμενη στον ερχομό της στην Αθήνα και στην Χαρούλα Αλεξίου, λέει: “Μέσα στο αεροπλάνο για την Ελλάδα δεν είχα φόβο για το άγνωστο. Ήμουν ενθουσιασμένη. Στην Αθήνα δεν μας περίμενε κανείς. Μόνο κάποιες συστάσεις από τον δάσκαλο μας και φυσικά η Χαρούλα Αλεξίου, η οποία μίλησε με κολακευτικά λόγια στον Γιώργο Νταλάρα, και έτσι ξεκινήσαμε την συνεργασία μας στο Θεμέλιο. Η αρχή ήταν σημαντική και την οφείλω στην Χαρούλα που είχε μια πολύ ζεστή και ανθρώπινη συμπεριφορά”.

Το 1980 εμφανίζεται μαζί με τον Κώστα Χατζή σε σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και τη Κύπρο μέσα από τις οποίες “γεννιέται” η Κωνσταντίνα.

Τραγούδισε σε διάφορα μαγαζιά και συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές όπως οι Μαρινέλλα, Χάρις Αλεξίου, Μάριος Τόκας, Γιάννης Πάριος, Μανώλης Λιδάκης κ.α.

Το 1983 συμμετείχε στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού “Eurovision” για λογαριασμό της Κύπρου με τον Σταύρο Σιδερά στο τραγούδι “Η αγάπη ακόμη ζει”. Αργότερα, σε συνέντευξη της, θα μιλήσει με ενθουσιασμό για την εμφάνισή τους: “Το 1983 μου δίνεται η ευκαιρία αλλά και η τιμή να εκπροσωπήσω την Κύπρο στην Eurovision. Ήταν τρομερή εμπειρία. Πρώτη φορά θα τραγουδούσαμε μπροστά σε εκατομμύρια κόσμο”.

Με συγκίνηση η Κωνσταντίνα θυμάται την μετέπειτα συνεργασία της με τη Μαρινέλα: “Η εμφάνιση μου δίπλα στην Μαρινέλα ήταν σταθμός. Η Μαρινέλα είναι ένας άνθρωπός που προσπαθεί να βγάλει από τον συνεργάτη της ότι έχει να δώσει. Η βοήθεια που μου έδωσε ήταν σημαντική. Όταν αυτός ο Θρύλος της μουσικής δέχεται να τραγουδήσει μαζί σου είναι κάτι μαγικό”.

Εμφανίζεται με τη Μαρινέλα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονική. Ακολουθεί η γνωριμία και η συνεργασία της με τον Μάριο Τόκα: “Αρχικά ερμηνεύω δικές του συνθέσεις. Έπειτα γράφει ένα τραγούδι για μένα, το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε για τη φωνή μου, τις ‘Θάλασσες’ “. Μετά έρχεται το “Σημάδι”, το “Άγγελε μου και φονιά” και η δημιουργία του πρώτου μου δίσκου, “Τραγούδια για την Κωνσταντίνα”, σε μουσική του Μάριου και στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου”.

Ο κόσμος πλέον αναγνωρίζει το όνομα και την φωνή της Κωνσταντίνας μέσα από άλλες, εξίσου σημαντικές συνεργασίες με τον Χρίστο Νικολόπουλο, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Γιώργο Κατσαρό και το Μανώλη Λιδάκη.

Ο επόμενος δίσκος της με τίτλο “Σε ζητώ” κυκλοφορεί το 1988. Ο Στέφανος Κορκολής αναλαμβάνει την ενορχήστρωση. Από αυτόν το δίσκο ξεχωρίζουν τα τραγούδια “Σε ζητώ”, “Ψέματα – ψέματα”, και γίνονται επιτυχίες.

Ακολουθεί ο “Επόμενος τόνος”, με το ομότιτλό τραγούδι να γίνεται το σλόγκαν της εποχής. Το 1990 κυκλοφορεί ο δίσκος “Θα φύγω με τους φίλους μου για Κάιρο”, και το 1991 ο δίσκος “Δύο τριαντάφυλλα”. Την ίδια χρονιά συμμετέχει στον δίσκο του Μάκη Χριστοδουλόπουλου με το ντουέτο “Καίγομαι”.

Σημαντική στιγμή στην δισκογραφική πορεία της Κωνσταντίνας αποτελεί η συνεργασία της με τον Yanni στον δίσκο “Μια Ελλάδα Φως” το 1992. Το 1993 κυκλοφορεί ο δίσκος “Η καρδιά μου τραγουδά την Μεσόγειο” με τραγούδια από χώρες τις Μεσογείου. Ο δίσκος αυτός κυκλοφορεί στην Ελλάδα, την Ιαπωνία και το Ισραήλ.

Άλλη μια σημαντική στιγμή για την Κωνσταντίνα είναι η συνεργασία της με τον ποιητή Άκο Δασκαλόπουλο στον δίσκο “Χαμογελώ” το 1994. Τα τραγούδια του δίσκου υπογράφουν ο Άκος Δασκαλόπουλος και ο συνθέτης Παναγιώτης Μαθιέλλης. Η Κωνσταντίνα ερμηνεύει σ’ αυτό το δίσκο το τραγούδι “Αχ, τα μάτια σου” σε μουσική του Μάνου Λοίζου.

Η Κωνσταντίνα αναφερόμενη στις συνεργασίες της λέει: “Σ’ όλες τις συνεργασίες μου υπήρχε θετικό κλίμα και ενθουσιασμός, που μας βοηθούσε να κάνουμε πιο δημιουργικό το μουσικό μας ταξίδι. Σταθμός για μένα ήταν ο δίσκος με τον διεθνούς φήμης Έλληνα μουσικοσυνθέτη Yianni. Μεγάλο χτύπημα ήταν ο χαμός του Άκου Δασκαλόπουλου με τον όποιο συνεργαστήκαμε στον δίσκο ‘Χαμογελώ’. Η απώλειατου ήταν για μένα ένα ισχυρότατο σοκ γιατί τον ένοιωθα σα δεύτερο πατέρα μου.”

Τον Μάιο του 2006 κυκλοφορεί το CD της Κωνσταντίνας με τίτλο “Τι μπήκε ανάμεσα μας”, στο οποίο συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Γιάννη Πλούταρχο στο ομότιτλό τραγούδι. Η Κωνσταντίνα αναφέρει για την σχέση της με τον Πλουτάρχο: “Με τον Πλουτάρχο τη συνεργασία μας τη νιώθω σαν κισμέτ. Όπως στη ζωή μας, έτσι και σ’ αυτή την περίπτωση μια επταετία σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου που θα δώσει τη συνέχεια σε έναν άλλο. Είχαμε ξανασυνεργαστεί πριν από επτά χρόνια και δεν είναι τυχαίο ότι και τα δύο ντουέτα που κάναμε μαζί γνώρισαν μεγάλη επιτυχία”.

Δύο χρόνια μετά, τον Μάιο του 2008, η Κωνσταντίνα επιστρέφει και πάλι με ένα ντουέτο. Αυτή τη φόρα συναντιέται δισκογραφικά με τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και το τραγούδι “Κι αυτό το βράδυ Θα’ ναι δικό μας”. Πρόκειται για τη διασκευή του ομότιτλου τραγουδιού που είχε πρωτοτραγουδήσει η Κωνσταντίνα και που για δεύτερη φορά γνωρίζει μεγάλη επιτυχία! Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο CD του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου με τίτλο “Ιστορία 2008”.

Η Κωνσταντίνα, ανανεωμένη και διανύοντας μια πολύ καλή και δημιουργική περίοδο, τραγουδάει Αυτό που θέλει. Αυτός είναι και ο τίτλος της νέας της δισκογραφικής δουλειάς. Ένα cd single με τέσσερα νέα τραγούδια που υπογράφουν ο Χριστόφορος Γερμενής την μουσική και ο Πάνος Φαλάρας τους στίχους. Το πρώτο τραγούδι του cd με τίτλο “Θέλω να σε δω”, ένα ρομαντικό Dance τραγούδι, ήδη ξεχωρίζει στα ραδιόφωνα και αναμένετε να γίνει το απόλυτο καλοκαιρινό hit.

Μετά από αρκετές εμφανίσεις, το 2015 η Κωνσταντίνα κάνει δυναμικό comeback στην Ελληνική δισκογραφία με το τραγούδι “Αν δεν είχες φύγει” σε μουσική και στίχους του Γιώργου Μουκίδη.

Προσωπικοί Δίσκοι

Τραγούδια για την Κωνσταντίνα (Lyra, 1987)
Σε ζητώ (Lyra, 1988)
Στον επόμενο τόνο…και άλλες επιτυχίες της (Lyra, 1989)
Θα φύγω με τους φίλους μου για Κάιρο (Lyra, 1990) – χρυσός δίσκος
Δυο τριαντάφυλλα (Lyra, 1991)
Μια Ελλάδα Φως (BMG, 1992)
Η καρδιά μου τραγουδά τη Μεσόγειο (BMG, 1993) – κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία και το Ισραήλ
Χαμογελώ (BMG, 1994)
Έρχομαι (MINOS – EMI, 1996) – χρυσός δίσκος
Δυνατά (MINOS, 1997)
Σημείο Επαφής (MINOS, 1999)
Λάθος (MINOS, 2002)
Τι μπήκε ανάμεσά μας (V2 Records, 2006)
Άγνωστο (V2 Records, 2009)

Συμμετοχές

Το δηλητήριο
Αύριο θα είναι Κυριακή (1987)
Εξαιρετικά για ερωτευμένους (1990)
Καυτές βραδιές του Χάρη Χαλκίτη (1990)
Το προσκλητήριο του Μάκη Χριστοδουλόπουλου (1991)
Οι μέρες της φωτιάς του Στέφανου Κορκολή (1995)
Κρυφά ταξίδια του Άνδρου Κωνσταντίνου (1996)
Ζήτημα ζωής της Χαράς Κωνσταντίνου (1997)
Πνοή του ουρανού του Βασίλη Σαλέα (1997)
Ιστορία 2008 του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου (2008)

Συλλογές

Οι Μεγάλες Επιτυχίες (1994)
Τα τραγούδια της Κωνσταντίνας (1995)
Οι μπαλάντες της Κωνσταντίνας (1996)
Best of (2002)

Live

Κωνσταντίνα Live (1993)
Μια βραδιά στο “Ποσειδώνιο” με τον Σταμάτη Γονίδη και την Καίτη Γκρέυ (1995)

Επιμέλεια-προσαρμογή: Κατερίνα Γκίνη

Πηγή: ishow.gr

SFERA ΝΕΑ

About the author

The author didnt add any Information to his profile yet
No Responses to “Βιογραφία | Κωνσταντίνα”

Leave a Reply